Euro sularaha tuleb hankida läbimõeldult

Katrin Talihärm
, Eesti Pangaliidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Talihärm.
Katrin Talihärm. Foto: Peeter Langovits

Seoses eurole üleminekuga kõrvaldatakse tuleva aasta alguses raharinglusest Eesti kroonid, mis asendatakse euro rahatähtedega. Euro sularaha lastakse ringlusse kolme põhilise kanali – pangakontorite, sularahaautomaatide ja jaekaubanduse – kaudu. Hinnanguliselt 80% ringlusse minevast eurokupüüride mahust väljastatakse sularahaautomaatide kaudu.

Krooni sularaha kõrvaldatakse käibelt pangakontorite ja jaekaubanduse kaudu. Eeldatavasti viiakse ligi 80% krooni sularahast kahenädalasel paralleelkäibe perioodil kauplustesse, kuna tõenäoliselt soovib suur hulk kliente just sel moel oma allesjäänud kroonidest vabaneda.

14. jaanuarini kestval paralleelkäibe perioodil, mil seadusliku maksevahendina käibivad nii kroon kui euro, tuleb võimalusel anda kliendile vahetusraha tagasi eurodes ka krooniostude korral. Kuna kassasse lisanduvaid kroone ei saa enam vahetusrahana kasutada, suureneb teiste riikide praktikale toetudes jaekaupmeeste sularahavajadus lühiajaliselt kolm-neli korda.

Kauplustele vajamineva euro sularaha tarnimine toimub kaaseeljaotuse korras novembrist kuni detsembrini. Eeljaotuste tingimus on, et sel viisil tarnitud eurod ei jõua ringlusesse enne kui 1. jaanuaril.

Eesti Pank hakkab kommertspanku euromüntidega varustama septembris ja paberrahaga detsembris. Kaaseeljaotust kaupmeestele viib G4S sularaha divisjon koostöös kommertspankadega Eestis läbi novembrist detsembrini. Kaupmehed, kellel ei ole G4S-ga lepingut, saavad eurosid pangakontorist detsembris.

Kuna suurenenud sularahahulga hoidmisega kaasnevad täiendavad kulud, soovivad kaupmehed reeglina saada maksimaalse koguse vajalikust euro sularahast nii hilja kui võimalik ja tagastada krooni sularaha nii ruttu kui võimalik.

Arvestades piiratud logistilisi võimalusi ja vajadust samaaegselt varustada eurorahadega ka pangaautomaatide võrgustikku, ei õnnestu tarnida sularaha kõikidele klientidele vahetult enne €-päeva, seega ajastatakse plaanide kohaselt tarne detsembri viimastele nädalatele.

Väiksemad ettevõtted, kelle sularahavajadus ei ole suur, saavad hankida eurosid pangakontoritest ka detsembri viimasel nädalal, kuid siis tuleb arvestada võimalike järjekordadega. Seoses detsembris algava teenustasuta ja ametliku kursiga Eesti krooni sularaha vahetusega eraklientidele võib aga prognoosida kontorivõrgu koormuse suurenemist.

Detsembris tulevad pangakontoritesse müügile ka euromüntide komplektid, mille vastu võib teiste riikide kogemusele tuginedes eeldada Eesti kodanike suurt huvi.

Sularaha kroonide asendamine eurodega on suur väljakutse G4S sularaha divisjonile ja eeldab eriti hoolikat planeerimist. Et pakkuda jaekaubandusele kõige paindlikumaid lahendusi, oodatakse klientidelt andmeid vajaminevate sularahakoguste kohta juba täna. G4Si aastavahetuse logistikaplaan valmib juba septembris ning hilisemaid sooviavaldusi ei pruugi olla võimalik parimal viisil lahendada.

Kaaseeljaotuse mahtude ja logistika planeerimine ei ole ka kaupmeestele lihtne, klientide ootusi ja käitumistki pole kerge prognoosida. Siinkohal on eelkõige suurematel klientidel võimalik kasutada teiste riikide kogemusi.

Pangaliit soovitab kaupmeestel kaaseeljaotuse plaani koostamiseks aegsasti oma pangaga kontakteeruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles