Mihkliturgu juhib kirjandus- ja filmikangelane

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merce Mäe
Merce Mäe Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Rahvakalendris on mihklipäev 29. septembril, Valga tähistab seda laupäeval, 2. oktoobril. Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti kultuurinõuniku Merce Mäe sõnul tõotab tulla väga sisukas päev.

Valgas on mihklipäeva turg üha enam populaarsust kogunud. Kes on korraldajad, et huvilised teaksid, kelle poole küsimustega pöörduda?

«Linnavalitsus, muuseum, kultuurikeskus ning mittetulundusühingud Segakoor Rõõm, Käsitöökelder ja Roosi Käsitöö.»

Mis ajal ja kus see sündmus aset leiab?

«Mihkliturg töötab kella 9–15 Valga kesklinnas – muuseumi hoovis, Säde pargis ja Kesk tänaval, kogu meelelahutusprogramm on samal ajal kultuurikeskuse esisel platsil.»

Keda peale lihtsalt huviliste mihklipäeva suursündmuseks tegema kutsute?

«Kõik on oodatud. Kutsutud on kauplejad, aiasaaduste ja loomade kasvatajad, leivaküpsetajad, hoidiste ja koduveinide valmistajad.»

Korraldajad valmistavad kõik ette. Kordaminekus on aga oluline osa päevajuhil. Kellele see roll on usaldatud?

«Päeva juhib Jorh Adniel Kiir Paunverest ehk Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat Margus Abel.»

Missugustel aladel oma oskusi näidata saab?

«Muuseumis tuleb konkurss-näitus »Sügis aias, metsas ja purgis« ning koduleiva küpsetamise konkurss, kultuurikeskuses koduveinide degusteerimine, hindamine ja oksjon, kultuurikeskuse ees kõige tugevama Mihkli väljaselgitamine.»

Mida vaadata või ise proovida saab?

«Vaadata saab Raja talu miniloomi ja Mõniste muuseumi lambaprogrammi: lamba pügamine, lõnga ketramine, kasuka valmistamine villast või nahast, villa pesemine, viltimine, kraasimine. Huvilised saavad lehmalüpsmist proovida ja õppida kotile rahvuslikke motiive joonistama. Ponid on valmis lapsi sõidutama. Kohale tuleb Mart Salumaa sepikoda ja Metsatarga Teemaja Metsamoori energeetiliste teedega.»

Reklaamis on kirjas, et avatud on ka rohevahetuse nurgake. Mida see endast kujutab?

«Sügiseti kaevatakse välja mitmesuguseid püsikuid. Selle asemel, et need kompostihunnikusse visata, võiks tuua taimed turule, et inimene, kellel just need puudu, saaks need endale.»

Missugused kultuurikollektiivid meelelahutusprogrammis esinevad?

«Valga kollektiividest rahvatantsurühmad Rukkilill, Sõsarad ja Pilleriin ning Valge Maja Laulukoor, külalistest Pärnumaa mandoliiniorkester Olavi Kõrre juhendamisel, solist mitmekordne Pärnu suupillifestivali laureaat Melani Tali.

Esineb folkbänd Valgõ Jänes, kuhu kuuluvad riigi parimad jahisarve puhujad. Kohal on folklooriansambel Hõpõhelme` ja Meremäe Mehe`. Sinna kuuluvad setu laulikud, kes leelotavad, tantsivad setu folkloorseid tantse ja oskavad head nalja teha.

Koduveinide degusteerimise ajal kultuurikeskuses musitseerib Valga segakoor Rõõm.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles