Äike võib koduelektroonika rivist välja lüüa

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koos suviste ilmadega algab ka äikeseperiood. Kodused elektroonikaseadmed nagu teler, arvuti, digiboks, ruuter või isegi pesumasin on paraku väga tundlikud piksest tingitud ülepinge suhtes ning äikesetorm võib need seadmed üsna kergelt rivist välja lüüa. Seejuures ei ohusta seadmeid pelgalt äikese otsetabamus, vaid saatuslikuks võib saada ka pikselöök, mis tabab elektri- või telefoniliine paari kilomeetri kaugusel kodust.

Äikesetorm kestab tavaliselt pool tundi ning selleks ajaks seadmete voolu- ja kommunikatsioonivõrgust (majja sisenevast antenni-, telefoni- või internetivõrgust) lahti ühendamine ei ole eriti tülikas. Küll võib selline ennetav tegevus päästa koduste tehnikaseadmete elu ja säästa rahakotti ootamatutest kuludest.

Kõige suurem on äikesekahjustuste oht aedlinnades, kus elektri- ja sidekaablid paiknevad tänava kohal postide otsas. Kõige väiksem on äikesega seotud oht suurtes linnaosades, kus kaablid on maa sees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles