Galerii: FOLK YOU, Käsmu!

Helena Tamm
, kultuuritoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Weekendi uudised siia ei ulatu. Käsmu kalurikülas on see-eest kirju ja suurest päiksepaistest kullakarvasena alanud Viru folk. Esimese päeva, mis möödus Taani lippude lehvides, rahvamagnetid olid maailmamuusik Fantuzzi (üllataja) ja nagu ennustatud - Metsatöll. 

Mida tegid Curly Stringsi muusikud Villu ja Eva Talsi oma hilisõhtusel kiriku-duetil, pole enamuse jaoks teada, sest tuntud folkmuusikud pidid publiku tähelepanu nimel rinda pistma Eesti tuntuima metalbändiga. 

Kummalisel moel juhtus nii nagu vahel ikka juhtub. Sa ootad mõne artisti esinemist väga, kui see hetk aga kätte jõuab, jätab esinemine sind nõutuks. Sorten Muld. Taani folktroonika artist, kes tegutseb juba aastast 95. Imeline kuulamine kodus - haldjalik vokaal, veidi uimastavad viisid, kuid ärkvel hoidev instrumentide arvukas tandem, erinevad kõlavärvid ja -varjundid, mida loovad vioola, kitarr, bass, trummid, torupill, flööt, juudi harf ja löökpillid. 

Kohapealsest publikut sütitavast ja endaga kaasas hoidvast väest jäi kaheksapealisel folktroonika grupil siiski puudu. Midagi, mille tegi topelt tasa Fantuzzi, prantslasest maailmamuusik, kelle kariibimere- ja aafrikarütmid haarasid lava ette iga möödamineja. Nii oli loetud minutitega lava ees istuv publik hüppesse aetud. Fantuzzi natutis 100% kõike, mida tegi, see oli tajutav, silmaga nähtav ja tema siiratest sõnadest tõlgendatav. 

Teelt Maarja Nuuti kuulama pöörduti Fantuzzi erakordselt hoogsast laivist kuuldes otsekohe tagasi. Sõna levib siin sama kiiresti nagu inimesed lavadegi vahel liiguvad. Kõik otsused ja elamused võivad kannapealt muutuda. Mis aga ei muutu, on Viru Folgi see miski eriline, x-faktor. Tegemist on endiselt sama armsa, meeleoluka ja täpselt paraja suure ning oma olemuselt koduselt väikse festivaliga imekaunis Käsmus. Mõnus! Ja kaks päeva on ees. FOLK YOU, KÄSMU! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles