Politsei koondab jõud kiiruse mõõtmisele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirusemõõtmine. Foto on illustratiivne.
Kiirusemõõtmine. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eile, 18. augustil algas üleeuroopalise liikluspolitsei võrgustiku TISPOL koordineeritud operatsioon, mille käigus mõõdetakse tavalisest suuremate jõududega sõidukiirust, et juhtida tähelepanu kihutamisega kaasnevatele riskidele.

TISPOLi presidendi Aidan Reidi sõnul põhjustab vähemalt kolmandiku hukkunuga liiklusõnnetustest liiga suur sõidukiirus. «Kutsume inimesi üles muutma oma suhtumist kiiruseületamisse. Just sõiduoludele mittevastav, liiga suur kiirus on see, mis kasvatab nii õnnetusse sattumise riski kui ka tagajärgede tõsidust,» rääkis Reid.

Politseinikud on sel nädalal üle Euroopa kiirust mõõtmas ning rikkujaid karistamas. Sarnase operatsiooni käigus aasta tagasi tabati rohkem kui 580 000 kiiruseületajat 28 riigis.

Vanemkomissar Riho Tänaku sõnul on kiiruseületamine ka Eestis jätkuvalt probleem ning asulas sõidab vaid veerand autojuhtidest lubatud kiirusega.

«Alkoholijoobes juhtimine ja kiiruseületamine on need probleemid, mida iga päev liiklusõnnetuse peamiseks põhjuseks lugema peame,» rääkis Tänak. «Sel nädalal, kui TISPOLi operatsiooni käigus Euroopa riikides kiiruseületamistele kõrgendatud tähelepanu pööratakse, suhtume ka meie kihutajatesse karmimalt. Politsei reageerib ka väikestele rikkumistele ja sellele järgneb vähemalt selgitus, miks piirkiiruse ületamine on ohtlik.»

«Politsei teeb oma tööd liiklusohutuse parandamiseks. Karistuse eesmärk on eelkõige mõjutada inimest oma käitumist muutma. Liikluskäitumist muudab juht ainult siis, kui ta oma käitumise tagajärgi reaalselt tajub. Selliste rikkumiste eest karistamisel, mille tagajärjel saavad liikluses viga või hukkuvad inimesed, on politsei karm ja resoluutne,» selgitas Tänak.

Möödunud aastal registreeris politsei üle 42 500 kiiruseületamise. Käesoleval aastal on tabatud üle 27 000 kiiruseületaja, kellest 1231 ületasid lubatud sõidukiirust rohkem kui 40 km/h.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles