Ainult teadmistest ei piisa

Margus Lepik
, Valga maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Lepik
Margus Lepik Foto: Arvo Meeks

Esimene september on armastatuim koolipäev. Kes astub esimest korda üle koolimaja lävepaku, kes alustab teeb abituuriumis, kutsekoolis või siirdub järgmisse klassi – kõigile on uus õppeaasta erinev eelmistest. Lapsed, õpetajad ja vanemad suunduvad suve jooksul uue ilme saanud koolimajadesse. Säravad silmad väljendavad põnevust ja ootusärevust.

Spordivõistluste korral öeldakse tihti, et tähtis pole võit, vaid osavõtt. Hariduse saamisel see aga ei kehti, sest üksnes osavõtt teadmisi ei anna. Tuleb olla osavõtlik ja mõista, et tulemus õppetöös ei tule pingutuseta. Kui küsida esimest korda kooliteed alustavalt lapselt, miks ta tahab kooli minna, on tavapärane vastus: «Tahan targaks saada.»

Jah, kool on õppimiseks, aga tänapäeva haridustempel pakub ka palju muud, sest siit saavad lapsed kaasa ettevalmistuse kogu järgnevaks eluks. Teadmiste jagamine ongi koolipere ja lastevanemate peamisi rolle. Ainult teadmistest aga ei piisa. Mida edasi kooliastmetes minna, seda aktiivsemalt tulevad mängu teised huvid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles