Ametid uurivad vaktsineerimisjärgsete tervisehäirete võimalikke põhjuseid

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

8. oktoobri keskpäeval laekus Terviseametile ja Ravimiametile informatsioon, et Valga põhikoolis leidis aset juhtum, kus vaktsineerimise järgselt halvenes sama klassi koolilaste tervislik seisund. Laste kaebusteks olid iiveldus, kõhu- ja peavalu, külmavärinad. Ühel lapsel lisaks pulsi kiirenemine ja vererõhu tõus. Kohale kutsuti kiirabi, kes viis neli last haiglasse.

Lastele manustati leetrite-punetiste-mumpsi vastast vaktsiini Priorix, mis on kõlblik kuni  31.01.2017. "Konkreetse partii kvaliteeti hindas regulaarse kontrolli käigus Saksamaa Paul Ehrlichi instituut mai alguses ning lubas partii kasutusse," seisab Terviseameti ja Ravimiameti pressiteates.

Nimetatud vaktsiinipartii saabus Eestisse juunis 2015. a. ja selle väljastamine Terviseameti talitustele on toimunud alates 18. septembrist. Kokku on talitustele väljastatud umbes 7000 doosi vaktsiini ning vaktsineerijatele on väljastatud 4900 doosi.  Vaktsiin on olemas kõikides maakondades.

Terviseametile ega Ravimiametile ei ole enne käesolevaid juhte laekunud informatsiooni sama vaktsiinipartiiga seotud kõrvaltoimete kohta.

Terviseameti ja Ravimiameti kinnitusel võib kõigil ravimitel, sealhulgas vaktsiinidel esineda kõrvaltoimeid, kuigi kõigil vaktsineeritutel neid ei teki. Peamised reaktsioonid ravimile on süstekoha reaktsioonid ja palavik. Priorixile, mida kasutati Valga põhikoolis, on allergilisteks reaktsioonideks näiteks kõhulahtisus ja oksendamine, mida võib aeg-ajalt esineda, kuid sarnaseid kõrvaltoimed võivad esineda ka  teisel immuniseerimiskava alusel kasutataval vaktsiinil, milleks on M-M-RVAXPRO.

"Olemasoleva info põhjal ning arvestades, et koolilaste tervisehäired ei olnud tõsised, ei näe ei Ravimiamet ega Terviseamet põhjust vaktsineerimist antud vaktsiinipartiiga peatada," kinnitas Terviseameti avalikesuhete juht Iiris Saluri.

Samas toonitas Tervise ja Ravimiamet, et aktsineerimiste puhul on väga oluline õige süstetehnika-  vaktsiini ei tohi süstida veresoonde, samuti tuleb vaktsiini säilitamisel järgida nõuetekohaseid tingimusi.

Ravimiamet koostöös Terviseametiga jätkab vaktsineeritud laste tervisehäirete võimalikke põhjuste ja seoste uurimist.  Ei saa välistada võimalust, et lastel esineb samaaegselt noroviirusnakkus, mis võib anda samasuguseid sümptomeid ning ei sõltu vaktsineerimsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles