Toidukogumispäevad läksid korda

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga vabatahtlikud kogusid Valga Rimis annetusi.
Toidupanga vabatahtlikud kogusid Valga Rimis annetusi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Toidupank võib oma kommunikatsioonijuhi sõnul 16. ja 17. oktoobril toimunud toidukogumispäevade tulemusega igati rahul olla. Sel korral annetati toidupankadele üle Eesti kokku 29 730 kilogrammi toidukaupu.

Valga toidupanga koordinaator Teresa Sale kinnitas, et rahule võib jääda ka Valgamaal sedapuhku kogutud toidukaupade hulgaga. «963 kilo toiduaineid kogusime kolme maakonna linna peale,» sõnas Sale.

"Oleme väga tänulikud kõigile headele inimestele, kes ei pidanud paljuks oma kohalikku toidupanka toetada," ütles toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson. "Lisaks kuulub meie eriline tänu kõikidele nendele vabatahtlikele ja vabatahtlike meeskondadele, kes tulid appi toidukogumispäevi läbi viima. Oma isikliku aja annetamine on meile suurim kingitus kõigilt neilt umbes 500 inimeselt!"

Teresa Sale tunnistas, et paraku on Valga toidupangal Otepääl ja Valgas jätkuvalt probleeme vabatahtlike abiliste leidmisega kogumispäevadeks. «Ei teagi, milles asi – ehk inimesed häbenevad ja kardavad, et ka neid peetakse abivajajaiks, kui nad kogumiskäru kõrval seisavad. Tõrva on seevastu väga hästi kaetud.»

Vabatahtlikuna toidukogumispäevadel osalenud kodanikuühiskonna sihtkapitali (KÜSK) vabaühenduste toetusprogrammi juht Mari-Liis Dolenko kinnitas kogu KÜSKist osalenud tiimi nimel, et kogemus oli midagi erakordset ja südantsoojendavat.

"Sai selgeks, et kui sõnum on lihtne ja süsteem läbipaistev, aitavad inimesed väga hea meelega – ükskõik kas siis paki rosinate või poole kärutäie konservide ning makaronidega, ikka vastavalt võimalustele. Heategemise ja abistamise rõõm osutus kordades suuremaks, kui seda ehk ette kujutanud olime. Kõlab võib-olla veidi isekalt, aga juba selle tunde saamise pärast kutsun kõiki üles toidupanka nende tänuväärses töös abistama,« rääkis Dolenko.

»Lõppeesmärgi olulisus – reaalse abi jõudmine peredesse, kus seda vaja – on selge niikuinii," lisas ta.

Kokku osales 38 kauplust 19 linnas. Eriti tublid olid Nele Hendriksoni edastatud info kohaselt Valga ja Jõgeva toidupank, kes pakkusid ka lähikonnas asuvate linnade elanikele võimaluse aktsioonis kaasa lüüa. Valga toidupank siis lisaks Valgale veel Tõrvas ja Otepääl ning Jõgeva toidupank lisaks kodulinnale ka Põltsamaal ja Mustvees.

Koguseliselt on olnud toidukogumispäevade tulemus varasemalt suurem vaid korra – 2014. aasta jõulude eel, mil tulemus oli 63 608 ühikut, mis on umbes 35 000 kilogrammi.

"Meie igapäevases töös arvestame kaupu kilodes. Kui varem arvestasime toidukogumispäevade annetusi erandkorras ühikutes, sest nõnda oli vabatahtlikel veidi lihtsam, siis sellest aastast oleme ka toidukogumiste tulemuste arvestamisel üle minemas kiloarvestusele," kommenteeris arve Hendrikson.

Teresa Sale kinnitas Valgamaalasele, et kilodes maakonna kolme linna vahel olulisi erinevusi polnud.

Kaubagruppide osas troonivad esikohal tavapäraselt kuivained, konservid ja purgitoidud, makaronid ning maiustused. Siin-seal poetatakse siiski kogumiskärudesse jätkuvalt ka värsket kaupa, sel korral kokku üle Eesti 400 kilogrammi.

Toidupangad tuletavad lahketele annetajatele meelde, et kaupa on lihtsam transportida, kui neile pakutakse «parim enne»-tüüpi ehk kauemsäilivaid tooteid. "Samas leiab siiski annetuskärudest ka võid, mune, vorsti-juustu ning aed- ja puuvilju. Sel korral oli isegi pakk pelmeene! Sellise kauba toimetame küll kiiresti külma, kuid see vajab eraldi hoolt,« rõhutas Hendrikson.

Valga toidupank kogus Sale andmetel kõige rohkem makarone (260 kg) ja kaerahelbeid (ligi 240 kg). »Need on ka varasematel kogumispäevadel enim annetatud toiduainete seas olnud."

Sellel aastal leiab aset kolm toidukogumisaktsiooni, mil poodide külastajad saavad kohalike vaesuses elavate perede jaoks toidukaupa osta. Toidupanga vabatahtlikud jagavad kauplustes infot ning aitavad kauba kokku koguda. Seejärel transporditakse see kohaliku toidupanga lattu ja jagatakse sealt lähinädalate jooksul regulaarse toiduabi koostises laiali.

Abi vajavad lastega pered on välja valinud kohalikud sotsiaalosakonnad, sest heategevusorganisatsioonidel puudub endil ülevaatlik info abi vajavate inimeste kohta.

Järgmised toidukogumispäevad on 11. ja 12. detsembril.

«Oleme väga tänulikud kõigile annetajatele. Jõulude eel oleme uuesti poodides platsis,» kinnitas Teresa Sale.          

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles