Meestekuu alguses saavad mehed tasuta tervist kontrollida

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter

Novembri esimesel nädalal on mehed oodatud tegema tasuta PSA analüüsi, mis võimaldab diagnoosida eesnäärmevähki juba varajases staadiumis.

Igal aastal diagnoositakse Eestis rohkem kui 1000 uut eesnäärmevähi juhtu. See on üks sagedasemaid meestel esinevaid vähkkasvajaid, millesse haigestumus vanusega kasvab. Haigestumise tõenäosus on suurem meestel, kelle lähisugulastel on see kasvaja diagnoositud.

Kahjuks haiguse varases arengujärgus vähispetsiifilised kaebused puuduvad, kuid eesnäärmevähi õigeaegse avastamise üks võimalus on eesnääret kontrollida vereanalüüsi abil, määrates prostataspetsiifilise antigeeni ehk PSA sisaldust veres.

Meeste jaoks mugavat, veeniverepõhist PSA analüüsi on oodatud tasuta tegema kõik üle 40aastased mehed 2.–6. novembrini Synlabi meditsiinilaborites ja verevõtupunktides alljärgnevatel lahtiolekuaegadel:

Tallinnas Väike-Paala 1, II korrus, kl 7.30–15.00

Tartus Teguri 37b, kell 8.00–12.00 ja Gildi 8, III korrus, kl 8.00–16.00

Pärnus Seedri 6 (Tervis SPA), kell 9.00–12.00, Suur-Sepa 14, kabinet 210 kl 8.00–12.00

Narvas Tallinna mnt 19c (Hariduse 5), kabinet 14, kl 7.30–11.30

Jõhvis Jaama 34, kabinet 216, kl 8.00–12.00

Viljandis Turu 8/10, kabinet 216, kl 8.00–12.00

Võrus Jüri 19a, kabinet 412, kl 8.00–14.30

Elvas Supelranna 21, kl 8.00–12.00

Põltsamaal Lossi 49, E, T, N ja R kl 8.00–11.00

PSA analüüsi andmiseks ei pea patsient olema söömata-joomata. Verevõtuks ei pea eelnevalt registreerima.

Oma analüüsi tulemused saavad mehed koos meeste- ja laboriarstide koostatud kirjaliku selgitusega ühe nädala jooksul pärast analüüsi andmist.

«PSA on enim kasutatav ja informatiivseim kliinilises meditsiinis kasutatav analüüs eesnäärmehaiguste diagnoosi püstitamiseks,» sõnas Medita meestearst doktor Kristo Ausmees.

«Oluline on rõhutada, et PSA taseme tõus veres ei tähenda alati eesnäärmevähki. Lisaks eesnäärmekasvajale võib kõrgenenud PSA tase olla seotud ka eesnäärme healoomuliste muutustega, samuti mõjutavad PSA taset hiljutine seemnepurse, varasem eesnäärme palpatsioon ja biopsia. Kõrgenenud PSA taseme korral on soovitatav mehel teha uroloogi või meestearsti juures lisauuringud,» selgitas Ausmees.

«Mehe jaoks on oluline lisaväärtus, et tasuta testimise nädala raames antakse meestele kirjalik PSA tulemuse selgitus koos soovitustega, mida kõrgenenud vereanalüüsi väärtuse korral edasi teha,» lisas ta.

«Tasuta PSA analüüsi nädala eesmärk on pöörata tähelepanu meeste tervisele ja vajadusele seda regulaarselt

kontrollida. PSA on üks näitaja, mida mees regulaarselt jälgida võiks,» selgitas Synlab Eesti kliiniline juht doktor Kaido Beljaev.

Ta lisas ,et omal initsiatiivil on mehel laboris võimalik kontrollida teisigi tervisenäitajaid, tuvastada näiteks suhkruhaiguse esinemist, aneemia olemasolu, hinnata südame-veresoonkonnahaiguste riski, analüüsida raua ja D-vitamiini varude taset organismis, kindlaks teha erinevate nakkushaiguste esinemist või puudumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles