Euroopa-sisene vaba liikumine satub suure surve alla

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul satub Pariisi terrorirünnakute tagajärjel Schengeni vaba liikumise ruum veelgi rohkem surve alla ning pole sugugi kindel, et see alles jääb. 

"Prantsuse juhtide esimene reaktsioon toimuvale oli sulgeda Prantsuse piir, kuigi esialgsete teadete järgi olid hukkunud ründajad Prantsuse kodanikud, mis teeb edasise nähtava tegevuse veelgi keerulisemaks. Schengeni kokkukukkumine hirmu ja usaldamatuse tõttu Euroopa sees oleks äärmuslaste suur võit, sest see nõrgestaks Euroopat ja läänt tervikuna," Tõdes Urmas Paet.

Paeti sõnul saab uue värvingu Pariisi rünnakute järel ka tasakaalupunkti otsimine luureorganisatsioonide infokogumisvajaduse ning kodanike vabaduste austamise vahel. "Karta on, et turvalisuse nimel tuleb Euroopal taaskord leppida teadmisega, et vabaduste ruum aheneb," sõnas ta.

"Sõda islamiäärmuslastega ISIList on väljunud Lähis-Idast. ISIL on kõlava propaganda saatel asunud karistama neid, kes on äärmuslaste vastu astunud Süürias ja Iraagis. Vene reisilennuki hukk Siinail ning nüüd massihävitus Euroopa südames Pariisis. Selle üks eesmärke on suurendada hirmu ISILi suhtes ning mõjutada ühiskondi hoiduma ISILi ründamisest," tõdes Paet.

Ta lisas, Euroopast on ISISe ridadesse võitlema läinud mõnikümmend tuhat inimest ja paljud neist naasnud uute sidemete, oskuste ja selginenud äärmusliku maailmavaatega. "Seega ei peagi Euroopasse sisse imbuma teiste riikide kodanikest terroristid, sest Euroopas on omasidki küll, kes ootavad dispetšerilt korraldust. Seetõttu ei omaks ka piirikontrolli taastamine soovitud mõju."

Paeti sõnul väärivad Pariisi rünnakute ohvrid resoluutsust äärmuslaste suhtes, tugevat koostööd riikide vahel ISILi ohjeldamiseks nii Lähis-Idas kui mujal, Euroopa-sisest veelgi tugevamat koostegutsemist. "Ning mis peamine - mitte lasta hirmul ja peataolekul Euroopa üle võitu saada." 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles