Perearstide keskmine vanus on 55 aastat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstid tööpuuduse üle kurta ei saa, patsiente ooteruumi jätkub.
Perearstid tööpuuduse üle kurta ei saa, patsiente ooteruumi jätkub. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Terviseameti andmetel kasvas perearstita nimistute arv kahe aasta jooksul 16 võrra ja perearstide keskmine vanus on tõusnud 55 eluaastani.

Tänavu jaanuari seisuga on Eestis 799 perearstinimistut ja neist 776-l on oma perearst, teatas terviseamet. 23 nimistuga töötavad ajutised asendajad, kes täidavad perearsti ülesandeid üldarstiabi osutamisel. 23 ajutisest asendajast 12-l on olemas ka oma põhinimistu.

Perearstita jäävate  nimistute arv suureneb iga aastaga. Kui 2013. aasta lõpus oli Eestis üheksa perearstita nimistut, kus tööd tegi ajutine asendaja, siis 2014 oli neid juba 14 ja läinud aasta lõpuks 25.

Vabanenud 25 nimistule kuulutati eelmisel aastal välja konkurss perearstide leidmiseks. Konkursiga leiti perearstid 14-le nimistule, 10 konkurssi luhtusid, ühel juhul võttis nimistust loobuda soovinud perearst oma avalduse tagasi ja otsustas jätkamise kasuks.  

Eelmisel aastal liideti üks alla piirsuuruse ehk ja ilma perearstita jäänud nimistu, mis asus Kohtla-Järve Sompa linnaosas. Nimistu liideti Sompa linnaosaga vahetult piirneva Mäetaguse valla perearsti nimistuga. Nimistu piirsuurus on 1200 patsienti. Jaanuari alguses liideti nimistud veel Tartu-, Valga- ja Võrumaal.

Valgamaal liideti Karula ja  Taheva valla perearst Katrin Paloveri nimistuga   Õru ning Tõlliste valla nimistu, kus töötas asendusarstina Martin Ruumet.

Eestis töötavate perearstide keskmine vanus oli jaanuari alguse seisuga 55 eluaastat. Perearstidest 70 protsenti on 51-aastased või vanemad. Vanuses 41-50 eluaastat on 22 protsenti töötavatest perearstidest ja ainult kaheksa protsenti on neid, kelle vanus jääb alla 40 eluaasta.  

Mullu arvas Terviseamet perearstide nimistutest välja 36 505 isikut, kes tegelikult Eestis teenust ei kasuta. Väljaarvatute hulk võrdub ligikaudu 22 perearstinimistuga suurusega 1660 isikut. Väljaarvamiste vajaduse tingib osade perearstide nimistute täitumine, mis ei võimalda uute patsientide registreerimist.

Patsientide pöördumiste levinumad küsimused läinud aastal puudutasid elukohajärgsete perearstide leidmist ja perearsti nimistusse registreerimiseks vajalikke toiminguid.

Peamisteks probleemideks patsientide jaoks olid perearstide soovimatus registreerida nimistusse teeninduspiirkonnas elavaid inimesi, kuigi avalike andmete põhjal nimistus kohti on. Inimesed ei ole rahul sellega, et perearstikeskus pole telefoni teel kättesaadav, et perearst ei korralda enda asendamist puhkuse või töövõimetuse korral. Mõnedel juhtudel kurdeti ka pikkade järjekordade üle perearsti juurde pääsemiseks või siis on olnud mureks suhtlemisprobleemid.

BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles