Kooli ümbruses valitseb hommikuti liikluskaos

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusummikuid võib iga koolipäeva hommikul Valga põhikooli juures näha juba pikemat aega. Detsembris, kui lumehanged veel puudusid, oli olukord mõnevõrra parem, kuid siiski ärev.
Liiklusummikuid võib iga koolipäeva hommikul Valga põhikooli juures näha juba pikemat aega. Detsembris, kui lumehanged veel puudusid, oli olukord mõnevõrra parem, kuid siiski ärev. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Iga vanem tahab, et tema laps jõuaks elusalt ja tervelt kooli. Paraku seab igahommikune liikluskaos Valga põhikooli ümbruses õpilaste turvalisuse ohtu.

See, et Valga põhikooli ümbruses hommikuti suur sagimine ja kohati suisa segadus valitseb, on paljudele valgalastele teada juba mõnda aega. Enne jõuluvaheajale minekut juhtis murelik lapsevanem aga tähelepanu sellele, et viimasel ajal on olukord veelgi halvemaks muutunud. Seetõttu käisime mitmel hommikul olukorda uurimas.

Kolmveerand kaheksa paiku on põhikooli juures äärmiselt palju lapsi ja autosid. Kui Allika tänava poolses küljes tekib ohtlikke olukordi vähem, siis E. Enno tänaval on asi märksa tõsisem. Seal kipuvad vanemad lapsi laskma autost välja otse sissesõidu ees või selle vahetus läheduses, kuigi märk keelab seda 40 meetri ulatuses. Need, kellel luba kooli territooriumile sõita, seda teha ei saa, mistõttu tekivad ummikud.

Politsei järelevalve all

Olukord on parem, kui kohal viibivad seadusesilmad. Eile hommikulgi olid politseinikud taas korda pidamas ning seetõttu sujus liiklus Allika ja Kungla tänaval tavapärasest mõnevõrra rahulikumalt.

Kooli majandusjuhataja Kuldar Uibomägi sõnul on nad olukorrast teadlikud. Ka on see, et politseinikud liikluseeskirju rikkuvaid autojuhte korrale kutsuvad, tema kinnitusel õige, sest keelumärgi vastu vaielda ei saa. «Politseid tuleb selle eest kiita.»

Uibomägi pakkus lahendusena välja, et lapsevanemad laseksid lapsed autost välja koolist pisut kaugemal – näiteks kunagise Säde külalistemaja parklas.

Anonüümsust palunud lapsevanem, kellega Valgamaalane olukorrast rääkis, jäi kooli majandusjuhataja ettepaneku suhtes skeptiliseks. «Kujutage ette – meil on väljas 19 kraadi külma, esimese klassi lapsevanem tuleb ja jätab auto parklasse ... Jah, kooli on võimalik kõndida, kuid on väga pikk tee sinna ja tagasi.»

Lapsevanema sõnul on mõistetamatu ka see, miks ei lubata neid autoga kooli hoovile. «Üks võimalus on moodustada territooriumil ringliiklus ja anda luba näiteks esimese klassi õpilaste vanematel autoga hoovi sõita.»

Tema sõnul eemaldaks see tänavalt üsna suure hulga autosid. «Lapsevanem sõidab hoovi, paneb lapse maha ja sõidab minema.»

Näeb süüd ka linnal

Samas leidis lapsevanem, et karistamine pole samuti lahendus. Tema hinnangul oleks linn võinud probleeme ette näha, kui mammutkooli loomine ette võeti.

Linnavalitsus soovib olukorra lahendamise eesmärgil 27. jaanuariks kokku kutsuda liikluskomisjoni istungi, kus päevakorra ühe punktina arutlusel probleemid põhikooli juures.

Politseigi on probleemiga tegelenud juba mõnda aega. «See teema on tõstatatud koolis, küsimusele on tähelepanu juhtinud politsei läbi sotsiaalmeedia ja sama teema on olnud jutuks ka linnavalitsuses, kus ühise laua taga on kokku saanud nii politsei, maanteeamet, kooli esindaja kui linnavalitsuse liikluskomisjoni ametnikud,» sõnas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak.

Ka on kool tema sõnul ise pöördunud lapsevanemate poole, et probleemist rääkida ning paluda mõistlikumat käitumist.

Juba sügisel tegi politsei ettepaneku paigaldada peatumist keelav märk E. Enno tänavale ja parkimist keelav märk Kungla tänavale. «Ajutiselt viimane ka paigaldati, kuid praegu ei ole seda jälle. Probleem on korduvalt tõstatatud ja võib öelda, et enne koolitundide algust umbes kümne minuti jooksul on see politseile kahtlemata suur probleemkoht,» tõdes Gonjak. Kuhu liiklusmärk kadus, pole teada.

Samas tõdes pressiesindaja, et paraku kipub sarnane olukord valitsema üle Eesti. «Septembris, kui kool algab, on politsei koolide juures pidevalt kohal – arusaadav, et linna tagasi jõudnud lapsed tekitavad teistsuguse olukorra liikluses. Ka on patrull pisteliselt kohapeal muudel aegadel ja oleme piirkonnas olemas ka edaspidi, küll aga mitte iga päev.»

Samas on politsei täheldanud, et politseisõiduki kohalolu korral käituvad vanemad korrektselt. «Siinkohal kasutame võimalust panna vanematele südamele, et korrektne käitumine liikluses ei tohiks sõltuda sellest, kas korrakaitsjad on parasjagu silma peal hoidmas või mitte. See peaks olema iseenesest mõistatav – eriti juhul, kui liiklust on jälgimas lapsed, kellele vanemad eeskujuks,» sõnas Gonjak.

Üks märk lahendaks olukorra?

«Valga põhikooli lähedal asuvad tänavad on kohalikud teed, millel korraldab liiklust Valga linnavalitsus. Liikluskorralduse suhtes saab maanteeamet kohalikule omavalitsusele teha üksnes ettepanekuid,» sõnas maanteeameti Lõuna regiooni liikluskorraldaja Raul Goos.

Tema sõnul teostas maanteeameti esindaja ülevaatuse 15. jaanuaril Valga põhikooliga piirnevatel tänavatel. «Liikluskorralduse osas võib puuduseks lugeda E. Enno tänaval kooli sissesõidu lähedal olevat peatumise keeldu, mis tähistatud liiklusmärgiga ühelt suunalt. Kuna tänaval on kahesuunaline liiklus, on vajalik paigaldada vastav liiklusmärk mõlemast suunast.

Goos lisas, et ettepanek liiklusmärk paigaldada on linnavalitsusele esitatud.

Üldjoontes on aga maanteeameti hinnangul kooli juures loodud tingimused ohutuks liikluseks. «Kungla tänaval kehtestatud kiiruspiirang 30 km/h, kiiruspiirangu tagamiseks paigaldatud kiiruspiirajad, tänavatel üldvalgustus ja tee ületamiseks reguleerimata ülekäigurajad,» loetles Goos.

Probleemina tõi ta aga Valga põhikooli ja paljude teiste suuremate koolide juures üle Eesti välja selle, et tunnid algavad kõikidel vanuserühmadel ühel ja samal ajal. «See põhjustab teele lühiajalise liiklejate ülekoormuse,» leidis Goos. «Liikluse hajutamise eesmärgil on mõned koolid muutnud tundide algusajad eri vanuserühmadel erinevaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles