Tuhaga libedust tõrjuda ei tohi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõnniteed tuleb puhtana hoida, muidu võib trahvi saada.
Kõnniteed tuleb puhtana hoida, muidu võib trahvi saada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses talveolude saabumisega tuleb kinnistuomanikel pöörata tähelepanu kõnniteede korrashoiule. Lumi on soovitatav kiiresti eemaldada, siis on edaspidi hooldamine lihtsam.

"Kojamehe töö on loominguline," on Valga linnavalitsuse heakorravanemspetsialist Marju Kants veendunud: tema sõnul peaks kojamees töötama vastavalt olukorrale. Samas on alati mõistlik lumi ära koristada nii ruttu kui võimalik. Siis on kinnitallatud rada väiksem ning hiljem lihtsam jäätunud pinnast hooldada, ka kulutused libeduse tõrjeks on väiksemad. Kantsi sõnul võiks jääda kõnniteele meetrilaiune liikumisruum.

Vanemspetsialist ütles, et juba kinni tallatud lumi muutub pikkamisi jäiselt libedaks ja siis peaks teed juba liivatama. Tema sõnul on mõttekas seda teha hommikuti. Kui öösel kui külmetab, jääb liiv jää alla ning kokkuvõttes on kõnnitee ikkagi libe. "Liiva viskamine ei võta kaua aega, kui muud ettevalmistused õhtul tehtud," sõnas ta.

Liiva puudus on aga, et see satub jalanõudega kergemini siseruumidesse. Samuti uhub kevadine sulavesi selle minema ning võib juhtuda, et öine külm muudab tänava ikkagi libedaks.

Libeduse tõrjumiseks on Kantsi sõnul parim kasutada ehituspoodides 25kilogrammistes kottides müügil olevat graniitkillustikku. "See ei määri jalanõusid, kivikesed aga jäävad talla alla ning inimestel pole libe kõndida," selgitas ta.

Tuha kasutamine libeduse tõrjel on aga mitmel põhjusel keelatud. "Esiteks tuhk määrib ja rikub jalanõusid ning teiseks, kui põletatakse esemeid, milles naelad sees, võivad need sattuda ka sõiduteele ja rikkuda autode rehve," selgitas Kants.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles