Valka uusi puumaju naljalt ei kerki

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palkmaju tootva AS Ritsu juhataja Ants Randmaa
Palkmaju tootva AS Ritsu juhataja Ants Randmaa Foto: arhiiv

Eesti Puitmajaliit otsustas aasta puitmajasõbra tiitli anda Ülenurme vallale, kus on omavalitsuse suurust arvestades kerkimas kõige enam puitmaju. Eelmisel aastal ehitusloa saanud puitmajade üldarvult jäi väike Ülenurme napilt alla ainult Rae vallale ja Tallinnale.

Eesti puitmajaklastri juht Lauri Kivil sõnas, et kui varem on puitmajade sõbra tiitli saanud näiteks päästeamet, Vabaõhumuuseum ja Norra kuningriik, siis sel korral otsustas Eesti Puitmajaliidu juhatus aunimetusega tunnustada just seda Eesti piirkonda, kus suhtutakse toetavalt puidu kasutusse elamuehituses ning uute puitmajade rajamisse.

Absoluutnumbrites anti mullu ehituslube puitmajadele enim Tallinnas ja Rae vallas – mõlemas 46. Neile järgnes Ülenurme 42 puitmajaga. Et võrdlus oleks aus, võeti arvesse ka omavalitsuse elanikonna suurust. Väljastatud

ehituslubade ning elanike arve kõrvutades oli möödunud aastal puitmajadele väljastatud ehituslubade osakaal elanike kohta kõrgeim just Ülenurme vallas. Järgnesid Nõva ja Kiili vallad.

Kõige vähem puitmajasid on selles arvestuses kerkimas Tartus, Valgas, Paldiskis, Narvas ja Kohtla-Järvel. Neis linnades on uute puidust elamispindade näitaja elaniku kohta 0,01–0,02 ruutmeetri kandis, samas kui Ülenurmes on see näitaja 1,6 ruutmeetrit.

Eesti Puitmajaliitu kuuluval Valgamaa ettevõttel Ritsu AS on käesoleval ajahetkel Ülenurme vallas ehitamisel kaks eramaja – puitkarkass-elementmaja Soosilla külas ning lisasoojustatud liimpalkmaja Lemmatsis.

Ritsu AS tegevjuhi Elari Kivisoo sõnul on Ritsul olnud Ülenurme vallavalitsusega hea koostöö juba varasemast ajast ja vald on puidust ehitamist igati soosinud ka ettevõtte eelnevate valda ehitatud majade puhul.

Puitmajaliit annab puitmajasõbra aunimetuse üle Ülenurme vallas Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud pidulikul aktusel, 23. veebruaril.

Puitmajatootjaid koondav Eesti Puitmajaliit annab aunimetust «Eesti puitmaja sõber» välja kuuendat korda. Tiitel omistatakse isikule või institutsioonile, kelle teened ja tegevus on märkimisväärselt mõjutanud puitehituse sektori arengut.

Copy
Tagasi üles