Toidukogujad otsivad vabatahtlikke

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupank  Valgamaal.
Toidupank Valgamaal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kõik neliteist toidupanka valmistuvad sellekevadisteks ainsateks toidukogumispäevadeks, mis leiavad aset 11. ja 12. märtsil. Üle Eesti ootab vabatahtlikke 42 kauplust. Registreerumiskeskkond, sealhulgas täpne poodide nimekiri ja vahetuste ajad on leitavad veebilehel osale.toidupank.ee.

Toidukogumispäevade ajal toimetavad toidupanga vabatahtlikud üldjuhul kolmetunnistes vahetustes, jagades infot ja kogudes kokku poekülastajate annetatud toidukauba. «See on uskumatult särasilmne ja vahva seltskond, kes tegelikult vaid kolme tunni jooksul saadab ühiselt korda midagi suurt,» kirjeldas üldist toidukogumispäevade meeleolu Eesti Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson.

Kahe päeva jooksul osaleb toidukogumispäevadel ühtekokku rohkem kui 700 inimest, neist enam kui pool Tallinnas.

«Tänase disainipäeva puhul võiks ehk isegi öelda, et me disainime iseennast paremaks kodanikuks ja maailma paremaks paigaks,» arutles Hendrikson. «Samuti juhivad meie regulaarsed toidukogumis­aktsioonid tähelepanu sellele, et meie ühiskonnas on vaesus valus probleem, mis pigem näitab süvenemistrendi.»

Tänu toidukogumispäevade vältel kogutavale kaubale on paljudel puuduses elavatel peredel järgnevate nädalate jooksul lihtsam toime tulla. Iga toidupank jagab kogutud kauba iganädalaste toiduabipakkide koostises allpool toimetulekupiiri elavatele (eelistatult lastega) peredele.

Märtsikuistest toidukogumispäevadest võtavad Valgamaal osa Valga Rimi, Otepää Konsum ja Tõrva Kevade pood. Üldine toidukogumisaktsiooni aeg on nii reedel kui laupäeval kl 13–19, kuigi on ka mõned erandid.

Kõik, kes on valmis toidupanga tööd püsivalt toetama, saavad seda teha annetuskeskkonna armastanaidata.ee kaudu või helistades regulaarselt toidupanga annetustelefonidele:

900 9005 – annetad 2 eurot,

900 9010 – annetad 8 eurot.

Eesti Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi heategevusfondi ja Swedbanki poolt selleks, et leevendada vaesusprobleemi Eesti ühiskonnas ja võidelda toidu raiskamise vastu. Toidupangad võtavad kaubandusest ja tootmisest vastu peagi realiseerimistähtaega ületavaid ja/või defektsed tooteid, komplekteerivad vabatahtlike abiga toiduabikastid ja jagavad need laiali puudustkannatavatele peredele, aidates nõnda kaasa raiskamise vähenemisele ühiskonnas ning jagades toitu neile, kel on sellest puudus.

Toidupank kuulub Euroopa toidupankade föderatsiooni (FEBA), vaesuse vastu võitlemise Euroopa võrgustikku (EAPN Eesti) ning on Fusions[1] projekti liige, mille tegutsemise eesmärk on tõhus toidukao vähendamine Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles