Päikeseprillid – ilusad, ent kas ka silmasõbralikud?

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsmeaastane Sofia optikapoes päikeseprille proovimas. Laste puhul tuleks eriti hoolega jälgida, et tegu oleks kvaliteetse polaroidi, mitte vaid tavalise värvilise klaasiga.
Seitsmeaastane Sofia optikapoes päikeseprille proovimas. Laste puhul tuleks eriti hoolega jälgida, et tegu oleks kvaliteetse polaroidi, mitte vaid tavalise värvilise klaasiga. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Päike käib üha kõrgemalt ning paistab iga päevaga heldemalt. Mõnikord isegi nii eredalt, et paneb lumiste väljade taustal vägisi silmi kissitama. Aga pole vaja kissitada, on vaja ette sättida päikeseprillid – kuid millised?

Võib-olla on teil sahtlipõhjas alles mõnel soojamaareisil käies sealselt tänavaturult soetatud või siis suviselt laadalt ostetud eksemplarid. Eagle Visioni optometrist Gerli Tedre aga juhib tähelepanu sellele, et kuigi tänavalt ostetud prillidel võib olla peal kleeps UV-kaitse märkega, ei pruugi see seda tähendada.

«Kui osta kontrollimata päikeseprillid, võib sellega endale kahju teha,» märgib Gerli Tedre. «Meile on loodus andnud pupillirefleksi – valguse käes tõmbub meie pupill kokku, see on meie looduslik päikesekaitse. Kui paneme ette lihtsalt tumeda klaasi, millel ei ole UV-kaitset, siis tõmbab pupill end suureks ja laseb kahjulikku UV-kiirgust silmapõhja hoopis rohkem. Ja silm saab kannatada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles