Ohtlik seenhaigus õgib Otepää linnamäel puid

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Otepää linnamäel kasvavatest kuuskedest on paljud nakatunud juurepessuga, plaanib Otepää vallavalitsus kiiremas korras sealsed haiged puud maha raiuda. Selle tulemusel muutub enamik linnamäest lagedaks.
Kuna Otepää linnamäel kasvavatest kuuskedest on paljud nakatunud juurepessuga, plaanib Otepää vallavalitsus kiiremas korras sealsed haiged puud maha raiuda. Selle tulemusel muutub enamik linnamäest lagedaks. Foto: Taavi Niittee

Möödunud aasta lõpus selgus, et Otepää linnamäe nõlvadel kasvatest puudest on suur osa nakatunud kuuse-juurepessuga. Keskkonnaameti ja vallavalitsuse hinnangul tuleks haiged puud esimesel võimalusel maha võtta.    

Eelmise aasta lõpus tellis Otepää vallavalitsus maastikuarhitektuuribüroolt Artes Terrae töö eesmärgiga saada teavet linnamäe nõlvu katva puistu seisukorrast, mille alusel saaks paika panna tegevusplaanid selle heakorrastamisel. Tööst selgus, et suur osa sealsetest kuusepuudest on kahjustatud puid mädandavast ja tapvast juurepessust.

Avastuste valguses esitas vallavalitsus keskkonnaametile kui sealse looduspargi valitsejale metsateatise, saamaks luba haigete puude eemaldamiseks. Kuna tegemist oli teatega olulisest metsakahjustusest, alustas keskkonnaamet omal käel täiendavat ekspertiisi metsa seisundile, mille tulemused olid samad eelnevatele. Kusjuures keskkonnaameti soovituslik raiemaht oli isegi suurem: maha peaks võtma ühtekokku 288 tihumeetrit metsa, mille tulemusel jääks linnamäe lääne- ja põhjanõlvadele sisuliselt lage ala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles