Arvamus: Võtame pingeid maha

Priit Sibul
, Riigikogu IRLi fraktsiooni esimees, Valga gümnaasiumi vilistlan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Erakogu

Eestis pole juba ammu kellelegi üllatus, et Euroopat on tabanud rändekriis, mille lahendamine on keeruline ning aeganõudev. Paljud riigid on immigratsioonipoliitikat poole aastaga oluliselt konservatiivsemaks korrigeerinud. Pärast Austria seisukohavõtte on toetajate hulk konservatiivsele mõtteviisile jätkuvalt kasvanud. Seetõttu ei paista praegu ka kõige liberaalsemale inimesele IRLi ettepanekud enam kuidagi radikaalsed.

Äsja muutis Riigikogu välismaalasele rahvusvahelise kaitsmise andmise seadust, mis reguleerib, kas, kuidas, kui palju ja mis tingimustel võtab Eesti pagulasi vastu. IRLi ettepanekud lähtusid printsiibist, et Eesti otsustab ise, kui suurt hulka põgenikke suudame ühiskonnas aidata, olgu see siis majanduslikus või sotsiaalses mõttes. Konkreetsemalt puudutab seadus sõjapõgenikke, kes juba Euroopas – eelkõige Kreekas ja Itaalias.

Otsuse pagulaste vastuvõtmise kohta teeb rahvaesindus ehk Riigikogu läbi oma komisjoni. See tähendab ka, et iga otsus – ka ümberpaigutamise ja ümberasustamise kohta – tuleb valitsusel tuua üksikotsusena parlamendi komisjoni ette. Kui Riigikogu komisjon kooskõlastust ei anna, valitsus tegutseda ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles