Kapten räägib uppunud laevadest

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moose saab tuua Valga muuseumisse.
Moose saab tuua Valga muuseumisse. Foto: Arvo Meeks

Kuna käesolev aasta on Eestis kuulutatud merekultuuri aastaks. Seetõttu leiab ka Valga muuseumis aset mitu sellele pühendatud sündmust.

30. ja 31. märtsil viib muuseum läbi teemapäevad «Merendusajalugu ja merekultuur merearheoloogia kontekstis». Kokku leiab aset viis loengut, kus Meremuuseumi merearheoloogia teadur ja uurimislaeva Mare kapten Vello Mäss võtab kokku 36 aasta pikkuse töö uppunud laevade otsimisel ja nende uurimisel. Neli loengut on suunatud kooliõpilastele. Avalik loeng on 30. märtsi õhtul, kuhu on oodatud kõik ajaloo- ja merehuvilised.

Jätkuvalt on muuseumis võimalik uudistada allveefotode näitust «26 aastat vees». Näituse autor Alex Kirkbride on tegelenud akvalangistika ja allveefotograafiaga ligi 30 aastat.

Oma töid on ta aktiivselt eksponeerinud rahvusvaheliselt mainekates galeriides üle kogu maailma ning publitseerinud ajakirjades National Geographic, Ameerika ja Itaalia Vogue, The New York Times, Travel & Leisure, Scuba Diving, Diver, Dykking, Plongee, British Journal of Photography.

Kirkbride´i allveefotod ei sarnane tavapäraste allveepiltidega värvilistest kaladest ja korallidest – neis on iseäralikku leidlikkust, teravmeelsust ning oskusi veekeskkonna eripärasid ära kasutada. Valguse käitumine vees, optilised kurioosumid ja erakordsed olukorrad on võtmesõnad, mis sobivad Kirkbride´i loomingu iseloomustamiseks.

Näituse tõi Valga muuseumisse Tartu Kõrgema Kunstikooli fotograafiaosakond.

5.–30. aprillini on aga muuseumis üleval näitus «Tollis keelatud kaup».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles