Arvamus: Vanemahüvitise süsteem peaks olema paindlikum

Liina Kersna
, Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liina Kersna
Liina Kersna Foto: Erakogu

Pikk lapsehoolduspuhkuse periood ja see, et lapsehoolduspuhkuse kasutaja on enamasti ema, soodustab naiste haavatavamat positsiooni tööturul ja pikka eemalejäämist töölt. Teadupärast on üle pooleteise aasta lapsehoolduspuhkusel umbes 63% selle puhkuse kasutajatest. See omakorda süvendab naiste tööhõive ja diskrimineerimisega seotud probleeme.

Sotsiaalministeeriumil on kavas juba selle aasta kevadel teha valitsusele ettepanekud vanemapuhkuse süsteemi muudatusteks, et soodustada vanemate paindlikke võimalusi töö ja pereelu ühitamiseks. Muudatuste eesmärk on soodustada ka isade osalust vanemapuhkuse kasutamisel.

Ka praegused seadused lubavad kõigil töötavatel isadel jääda isapuhkusele. Praeguse korra järgi kestab isapuhkus kuni kümme tööpäeva ning puhkusele on võimalik jääda ajavahemikul kaks kuud enne sünnituse tähtaega ja kaks kuud pärast lapse sündi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles