KÜLALUGU: Lüllemäe – kogu valla spordi- ja kultuurisüda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi foto tegemise hetkel keskpäeval küla vahel rahvast ringi liikumas polnud, on valla kenasti remonditud kultuurikeskus pidevalt siginat-
saginat täis: näidatakse filme, töötavad ringid ja korraldatakse toredaid üritusi.
Kuigi foto tegemise hetkel keskpäeval küla vahel rahvast ringi liikumas polnud, on valla kenasti remonditud kultuurikeskus pidevalt siginat- saginat täis: näidatakse filme, töötavad ringid ja korraldatakse toredaid üritusi. Foto: Paul Poderat/Valgamaalane

Valgast paarikümne kilomeetri kaugusel Võru suunas asuv Lüllemäe küla on ajalooliselt olnud Võrumaa Karula kihelkonna keskus. Külas on kauplus, raamatukogu, vallavalitsus, kultuuri- ja spordikeskus, põhikool, noortekeskus, hooldekodu. Külakeskuses on palju rohelust, korrastatud elumajad ja hulk kortermaju, mis enamjaolt rahvast täis.

Lüllemäe tekkis 20. sajandil algul kirikukülana. Nimi olevat tulnud rahva lillede toomise kombest Lillemäele kalmistupühadel ja matustel.

«Samas räägib rahvasuu, et nimi tuleneb hoopis võrumurdelisest sõnast lüll, mis tähendab võllast või karistuskohta, kus väljaspool abielu lapse saanud tüdrukuid kiriku juures häbiposti pandi ja kus neid keppidega peksti,» rääkis piirkonna ajalooga kursis olev lüllemäelane, Karula muinsuskaitse seltsi juhatuse esinaine Vaike Puudersell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles