Kassisõpradel on täna pidupäev

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See kass kõrgust ei pelga. Muretult tunneb ta end ka 5. korruse aknalaual.
See kass kõrgust ei pelga. Muretult tunneb ta end ka 5. korruse aknalaual. Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

8. august pole mingi tavaline päev, sest kõik loomasõbrad saavad just sel päeval tähistada ülemaailmset kasside päeva.

Austusavaldus kassidele pärineb juba 2002. aastast, kui IFAW (International Fund for Animal Welfare) koos teiste loomaõiguste eest võitlevate organisatsioonidega leidsid, et maailma üht populaarsemat lemmiklooma tuleks kindlasti mingil viisil veelgi enam tähtsustada.

Iidses Egiptuses oli kass püha loom, kusjures jumalanna Bastet ehk Bast oli egiptuse mütoloogias kassjumalanna, Ra tütar. Norra mütoloogias on kassi seostatud viljakuse-, ilu- ja armastusejumalanna Freyjaga, kes ratsutas kassikaarikul. 

On arvatud, et roomlased olid esimesed, kes tutvustasid kodustatud kassi eurooplastele. Kuid väga tõenäoline on ka see, et kasse kodustati Euroopas palju varem – enne Rooma impeeriumi hiilgeaegu. Kodukassid levisid üle maailma Suurte maailmaavastuste ajal, kui laeval pidid kassid eemal hoidma kahjureid ja tõid head õnne.

Mütoloogias ja erinevates kultuurides usutakse, et kassidel on mitu elu. Paljudes maades on levinud näiteks arvamus, et kassil on üheksa elu, kuid näiteks Itaalias, Saksamaal, Kreekas, Brasiilias ja mõnedes hispaania keelt kõnelevates regioonides usutakse, et kassil on seitse elu. 

Türgi ja Araabia kultuuriruumis usutakse kassil olevat näiteks kuus elu. Müüt mitmest elust on tõenäoliselt seotud kasside oskusest välja tulla silmnähtavalt eluohtlikest olukordadest, samuti toetab seda müüti ka fakt, et kassid maanduvad tihtipeale jalgadele. Samas tuleb meeles pidada ka seda, et ükskõik kui kõrgelt kass alla kukub- ka nemad võivad saada vigastada või isegi surma.

Kuna üle maailma jalutab ringi üle mitmesaja miljoni kassi, siis tähendab see seda, et mitmetes peredes on kass osa perekonnast. Hiirekuninga olemasolu perekonnas on teatavasti kasulik mitmel viisil. Nimelt on uuringud näidanud, et kassid parandavad inimeste vaimset tervist, vähendavad stressitaset, ärevust ja depressiooni. Ja mis siis, kui kass toob hiire, roti või konna saapa sisse – tema teeb seda heast meelest, sest peab peremeest lihtsalt suureks kaslaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles