Stipendiumi pälvis ka kaks Valgamaaga seotud suusatajat

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anette Veerpalu
Anette Veerpalu Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Eesti Olümpiakomitee (EOK) ning haridus- ja teadusministeerium (HTM) toetavad endisi ja praeguseid tippsportlasi 2016. aasta teisel poolaastal kõrg- ja kutsehariduse omandamisel 22 146 euroga.

Haridusstipendium määrati 26  sportlasele 18 spordialalt. Nende seas on ka kaks Valgamaaga seotud inimest: endine tippsuusataja Kristina Šmigun-Vähi ja praegune suusataja Anette Veerpalu.

Haridusstipendiumite komisjoni liikme, haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Madis Lepajõe sõnul kujunes selle aasta teine stipendiumivoor edukaks.

"Oleme koostöös EOK-ga haridusstipendiume välja andnud alates aastast 2003. Konkursile laekunud taotluste arv on aastaid stabiilne, mis kinnitab, et meetmel on Eesti spordisüsteemis täita jätkuvalt oluline roll. Mul on hea meel, et Eesti sportlased peavad sporditegemise kõrval oluliseks haridustee jätkamist," rõhutas ta.

Ta lisas, et omandatud haridus ja ametioskused loovad eelduse, et sportlaskarjääri lõpetajal on kergem siseneda tööturule ja alustada uues eluvaldkonnas ilma pikema pausita. "Samas on antud stipendium mõeldud ka neile tippsportlastele, kes langetavad kõrghariduse või elukutse omandamiseks valiku alles pärast oma karjääri lõppu."

Eesti Olümpiakomitee sportlaskomisjoni esimehe, olümpiavõitja Gerd Kanteri sõnul on õpingute ja treeningute ühildamine hea viis sportlasel varakult alustada enda tuleviku kindlustamist. Lisaks leiab olümpiavõitja, et omandatud haridus ja õpitud amet on sportlastee järgselt uue elu alustamisel heaks stardiplatvormiks.

"Sajad Eestit esindanud sportlased on EOK ja HTM haridusstipendiumi toel saanud võimaluse jätkata haridusteed ja omandanud selle toel kõrg- või kutsehariduse. Haridusstipendiumi saab pidada kindlasti ka EOK ja HTM poolseks väikeseks tänuks sportlastele, nende poolt aastate jooksul Eesti spordi edusse ja arengusse panustatud aja ja energia eest," ütles olümpiavõitja Gerd Kanter.

Ta lisas, et iga stipendiumi pälvinud sportlane on selle märkamise auga välja teeninud. Loodan, et haridusstipendiumide väljaandmist jätkatakse ka edaspidi ja sellest saavad osa veel paljud tänased ja ka endised Eesti spordi tipud.

2016. aasta sügissemestri stipendiaadid on Sten-Erik Anderson (sõudmine), Valentin Bassov (veemoto), Meril Beilmann (laskesuusatamine), Priit Biene (enduro), Markus Ellisaar (kergejõustik), Timmo Jeret (jalgrattasport), Klen-Kristofer Kaljulaid (judo), Kaari Kink (võistlustants), Kristjan Koll (suusatamine), Toomas Kollo (suusatamine), Anastassia Kovalenko (motosport), Allar Lamp (kergejõustik), Aleksandr Marmeljuk (judo), Kaarel Nurmsalu (kahevõistlus), Peeter Olesk (laskmine), Tanel Paabo (karate), Märten Pajunurm (jalgpall), Anna Pohlak (purjetamine), Piret Pormeister (suusatamine), Anneli Preimann (vibusport), Henri Roihu (purjetamine), Mario Saunpere (sulgpall), Kenneth Soo (käsipall), Kristina Šmigun-Vähi (suusatamine), Kati Tolmoff (sulgpall), Anette Veerpalu (suusatamine).

Stipendiaadid valis välja EOK stipendiumikomisjon koosseisus Madis Lepajõe ja Epp Rebane haridus- ja teadusministeeriumist, Tarvi Pürn kultuuriministeeriumist, Ants Veetõusme Eesti Akadeemilisest Spordiliidust ning Martti Raju ja Siim Sukles Eesti Olümpiakomiteest.

2003. aastast EOK ja HTMi koostöös välja antav haridusstipendium on osa noorsportlaste treeningtoetuste ja tippsportlaste koolitustoetuste projektist. Stipendiumi saavad taotleda praegused ja endised tippsportlased kõrgkooli või kutseõppeasutuse õppemaksu tasumiseks. Stipendiumikonkurss toimub kaks korda aastas. Eelmisel, 2015. aastal toetati kahel semestril kokku 60 sportlase õpinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles