Palupera, Pühajärve ja Ala põhikoolid valiti KredExi karjääriretkedel osalejaks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ritsu masinaehitusosakonnas, millest ettevõtte palkmajatootmine välja kasvas, on valminud ja valmivad tänagi praktiliselt kõik vajalikud masinad.
Ritsu masinaehitusosakonnas, millest ettevõtte palkmajatootmine välja kasvas, on valminud ja valmivad tänagi praktiliselt kõik vajalikud masinad. Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Valgamaa tööandjatega tutvumiseks viib KredEx tänavu karjääriretkedele Palupera, Pühajärve ja Ala põhikoolide 9. klasside õpilased. Noortele avab oma uksed kohalik tootmisettevõte.

Kodupiirkonna ettevõtete tutvustamiseks korraldatakse 9.-12. klasside õpilastele karjääriretki teist aastat. Suur huvi retkedel osalemise vastu ka Valgamaal näitab KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Jarmo Liiveri sõnul, et noored mõtlevad juba varakult sellele, millised võimalused ootavad neid oma kodumaakonnas pärast õpingute lõppu.

"Tahame anda karjääriretkede kaudu ettevõtetele üle Eesti võimaluse kohtuda oma tulevase järelkasvuga ja samal ajal kinnistada selles potentsiaalses järelkasvus ehk tänastes õpilastes usku, et tööd ja tegemisi leidub kõikjal üle Eesti ning et selleks ei pea suurlinna kolima,” rääkis Liiver.

Liiver tõdes, et enim sooviavaldusi ettevõtete külastuseks laekuski üle Eesti just lõpuklasside õpilastestelt, kel seisavad peagi ees olulised otsused koolitee ja karjääri osas.

Noortele avavad oma uksed ligi 30 ettevõtet üle Eesti. Valgamaal saavad Palupera, Pühajärve ja Ala põhikoolide üheksandikud tutvuda lähemalt Ritsu ASiga, mis projekteerib, toodab ja ehitab palkmaju. Õpilased saavad näha ja ise proovida, millist tööd selles ettevõttes tehakse.

Palupera põhikooli õpetaja Arvet Silk usub, et ettevõtete külastamine ja nende tööga tutvumine on kogemus, mida ei saa kuidagi asendada. "Kuna meie kool asub Valgamaa kirdeosas, siis olemegi rohkem kursis Tartumaa ja Põlvamaa tegemistega - ülejäänud osa Valgamaast jääb aga tihtilugu kaugemaks. Ekskursioonid ettevõtetesse on seega suurepäraseks võimaluseks saada rohkem infot oma maakonna tegemistest, võimalustest ja võimalikest töökohtadest. Reaalne info töökohtade kohta suunab noori elukutse valikule ja omandamisele juba pärast põhikooli lõpetamist," rääkis Silk.

Tänavustele karjääriretkedele esitasid taotlusi üheksa maakonna koolid. Igas piirkonnas valiti sooviavaldajate seast välja üks klass, kes retkedele pääseb. Karjääriretked toimuvad tänavu novembri keskel Valgamaal, Harjumaal, Ida-Virumaal, Jõgevamaal, Lääne-Virumaal, Raplamaal, Saaremaal, Põlvamaal ja Võrumaal.

Projektis osaleb kokku ligi 30 ettevõtet, kes on oma kodukandis oluliseks tööandjaks ja on teinud hiljuti KredExiga koostööd. Karjääriretki korraldab KredEx ning külastuste läbiviimist rahastab Euroopa Liidu regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles