Helme vallavanema valimisreklaam tekitab segadust

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helme vallavanema valimisreklaam.
Helme vallavanema valimisreklaam. Foto: Erakogu

Põlva elanike postkastidesse jõudsid rohelisel paberil trükitud valimisreklaamid, kus kutsutakse inimesi üles hääletama kandidaadi number 457 – Tarmo Tamme poolt, nimetatud Tarmo Tamme puhul on tegemist praeguse Helme vallavanema ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmega.

Tema nimekaim, Põlva linnapea Tarmo Tamm on Keskerakonna nimekirjas ja kandideerib Riigikogu valimistel numbri all 704.

Helme vallavanema valimisreklaam tekitab inimestes segadust, kuna tekst on trükitud rohelisele taustale, mis viitab Keskerakonnale. Trükisel aga puuduvad viited erakonnale ning rõhutatud on Tarmo Tamme kogemust pikaajalise omavalitsusjuhina, kuid pole märgitud millise.

Põlva linnapea Tarmo Tamm ütles Valgamaalasele, et tal ei ole eetiline kommenteerida kolleegi tegevust. Ta lisas, et Helme vallavanema postitatud reklaami tõttu pidi ta tegema täiendavat reklaami, et seal esitatut ümber lükata.

«Mul polnud üldse plaanis raadioreklaami tellida ega voldikuid postkastidesse panna, nüüd tuli seda kõike teha,» rääkis linnapea. Täiendavat reklaami oli linnapea sõnul vaja, kuna tema poole pöördusid mitmed inimesed, kes olid hämmingus ega saanud enam aru, mis toimub.

Linnapea Tarmo Tamm lisas, et tegemist on juriidiliselt korrektse juhtumiga. «Eetilisest korrektsusest aga ei tasu siin üldse rääkida.»

Helme vallavanem Tarmo Tamm ütles, et arvestades sellega, et kogu maakond saab SDE poliitikat ja kandidaate tutvustava ajakirja, siis ei pidanud ta oluliseks enamat infot flaierisse panna. "See on lihtsate vahenditega tehtud valimisreklaam eesmärgiga valijaid minu kandideerimisest teavitada,» lisas Helme vallavanem.

«Mul on kahju, kui olen valimisinfoga kedagi eksitanud, minu eesmärk oli muust valimismaterjalist eristuda ja sisule keskenduda. Põlva valijad hindavad poliitikuid ikka rohkem nende kavade ja võimekuse järgi, mitte ei vaata eelkõige parteilist kuuluvust ning seetõttu ei toonud ma välja ka erakonda,» sõnas ta.

Ka viimase valimiseelse hea valimistava rikkujate "autahvli" esikohale hääletati Helme vallavanem Tarmo Tamm.

Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) eest veetava hea valimistava rikkumisi kommenteerivad tava vabatahtlikud valvurid ERRi valimisveebis, koostades kord nädalas vahekokkuvõtteid, kus rikkumisi hinnatakse skaalal 1 kuni 5 – mida kõrgem hinne, seda enam on valvurite meelest ausa valimisvõitluse põhimõtete vastu eksitud.

Viimase nädala ülevaate koostamisel osalesid Agu Uudelepp, Daniel Vaarik, Ivi Proos, Juhan Kivirähk, Marek Reinaas, Mari-Liis Jakobson, Sergei Metlev ja Sulev Valner.

Copy
Tagasi üles