Arvamus: Valga linnal tuleb kohaneda kahaneva elanikkonnaga

Jiří Tintěra
, Valga linnaarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnarhitekt Jiri Tintera
Valga linnarhitekt Jiri Tintera Foto: Jassu Hertsmann / Postimees / Scanpix

Valgamaalase 12. jaanuari numbris ilmus Tiit Kuslapuu arvamuslugu, milles ta avaldab muret linna arengu pärast. Eeskätt esitab härra vastuväiteid linnavalitsuse püüetele taaselustada kesklinna, kartes kesklinna arendamist äärelinna arvelt.

Kuslapuu arvates väljendub see näiteks kavatsuses kolida Priimetsa kool Vabaduse tänavale. Kuna minu seisukoht on, et kooli kolimine on oluline osa linna arengust, tahan protsessi tagamaad ja konteksti selgitada.

Valga elumajade, kaupluste, avalike hoonete ning tänavate suurus ja hulk vastab siiani 18 500 inimese vajadustele, kes elasid siin aastal 1979. Praeguseks on elanikke kolmandiku võrra vähem. Linnas, mis on kaotanud umbes kolmandiku elanikkonnast, ei leidu aktiivset kasutust paljudele hoonetele. Mahajäetud või alakasutatud majad on enamasti pärit linna esimesest kasvuperioodist 19. sajandi viimasel ja 20. sajandi esimesel kümnendil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles