Maratoni korraldajad mõtlevad tagavaraplaanile

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maratoni rajafotod 1. veebruari seisuga.
Tartu Maratoni rajafotod 1. veebruari seisuga. Foto: MTÜ Klubi Tartu Maraton

Tartu maratoni avatud raja sõitudeni ja 5. teatemaratonini on jäänud kõigest kaks, põhipäevani aga kolm nädalat.

Võistluste direktor Indrek Kelk ütles neljapäeval, et valdav osa rajast on kaetud õhukese jääkihiga. 

«Otepää kõrgustiku kõrgemal osal ehk siis Harimäe, Matu ja Palu piirkonnas on mõni sentimeeter lund veel alles, aga suusatada maratonirajal ei ole võimalik. Küll on see aluskiht väga oluline – vähese lisanduva lume puhul on võimalik teha küllaltki korralik rada. Kui meil oleks siin praegu täiesti must maa, oleks raja valmistamiseks minimaalne vajalik lumekogus 15–25 sentimeetrit,» selgitas ta.

Praeguse olemasoleva aluspõhja peale on tema sõnul vaja umbes 10 sentimeetrit lund. «Siis saaks selle tulnud lume ära pressida, misjärel oleks vaja veel viis sentimeetrit lund ja saaks öelda, et on küllaltki hea kvaliteediga rada. Ehk siis praegu oleks vaja 15 sentimeetrit lund – siis saaks maraton toimuda originaalraja peal.»

Neljapäevase seisuga sai ta öelda, et avatud raja sõit ja teatemaraton toimuvad, kuid toimumiskoht on endiselt lahtine. 

«Selge on see, et originaalraja peal hetke seisuga sõidud toimuda ei saaks. Tehvandil ka neid korraldada ei saa, sest samal ajal on Otepääl maailmakarika etapp. Avatud raja ja teatemaratoni seisukohalt on peamine alternatiiv ikkagi Mammaste, kus olemas kunstlumerajad. Järgmiseks nädalaks on oodata ka külmemat ilma, mis tähendab, et see tagavaraplaan peaks andma garantii avatud raja sõitude ja teatemaratoni toimumiseks,» rääkis Kelk.

Põhisõitude puhul on tema sõnul praegu peamine alternatiiv Tehvandi. «Küll aga peaks maratoni rada olema vähemalt viis kilomeetrit pikk, kuid praegu saame garanteerida vaid 3,2kilomeetrise ringi. Kui tahame ühes stardis rajale lasta 500–1000 osalejat, jääb see 3,2 km ring liiga väikeseks.»

Põhisõitude toimumise garantii lühendatud ringi peal saavad korraldaja anda järgmisel nädalal, kui nad hakkavad Tehvandil kunstlund tootma. Eesmärk on juurde saada kahekilomeetrine lisarada.

«Elu on näidanud, et ega ilmaprognoosid viiest päevast pikemalt väga vettpidavad ei ole. Seega varem kui võistlusnädala alguses, ehk siis esmaspäeval või teisipäeval, me mingisuguseid paikapidavaid otsuseid ei langeta. Samas sõltub kõik muidugi asjaoludest. Kui looduslik lumi on originaalraja peale maha sadanud ja ilmaprognoos näitab, et see püsib, siis kõik head otsused hõikame me muidugi välja nii vara kui võimalik,» tõdes Kelk.

Ta rõhutas, et kui korraldajail on kindel tagavaraplaan, saaks 4–5 päevaga kogu korralduse ümber mängida. «Halvad lahendused jäägu ikka viimaseks võimaluseks, kui tõesti mingeid päästevariante enam ei ole.»

Tartu maratoni põhisõitudele soodusregistreerimist pikendati 20. veebruarini. «Täna aknast välja vaadates tekib ilmselgelt igal normaalsel inimesel küsimus, kas Tartu maraton üldse saab toimuda. Ka meil, korraldajatel, pole praegu selles küsimuses lõplikku kindlust. See tähendab, et kui saame lõpuks maratoni toimumise osas täielikud garantiid välja anda, peab osalejatel olema võimalik sellele mõistliku hinnaga reageerida,» selgitas Kelk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles