Kelmid petavad investeerimise varjus raha välja

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Politsei poole on pöördunud inimesed, kellele helistanud vene keeles rääkivad kelmid pakuvad investeerimisteenust ja petavad kõne vastuvõtjalt välja raha.

Põhja prefektuuri kelmuste ja küberkuritegude teenistuse vanema Hannes Kelti sõnul võivad kelmid end tutvustada aktsiate vahendamisele keskenduva Läti ettevõtte esindajatena.

«Kelmid helistavad ohvritele erinevatelt numbritelt ja suhtlevad vene keeles. Inimeste petmiseks väidetakse, et nende firma spetsialiseerub aktsiatehingutele. Petturid lubavad, et investeerides tuntud börsiettevõtete osakutesse, ootab neid ees 30protsendiline kasum. Kergekäelised investeerijaid saavad aga sajaprotsendilise kahjumi,» ütles Kelt.

Kelt tõi välja, et siiamaani on kelmid rääkinud vaid vene keeles ja otsinud kontakti mitme riigi, peamiselt Läti numbritelt ja ka Skype’i kaudu.

«Helistajad käituvad pealetükkivalt, valades potentsiaalse ohvri kõnedega üle. Esimesena tuleb mõista, et börsil tulu teenime ei ole iialgi garanteeritud. Mitmekümneprotsendiline kasum käiakse välja inimeste meelitamiseks,» rääkis Kelt. «Börsil investeerimine nõuab eriteadmisi ja võõrast sellises olukorras usaldada ei või.»

Politseinik lisas, et kelmid loovad inimeste usalduse võitmiseks välismaal registreeritud veebilehti ning paluvad neil seal registreerida. Lehel palutakse inimese krediitkaartide andmeid. «On vastutustundetu usaldada telefoni teel räägitu alusel raha võhivõõrale. Palun inimestel olla hoolsad ning vajadusel küsida lähedastelt või tunnustatud ettevõtetelt finantsnõu,» lausus Kelt.

Politsei- ja piirivalveameti pressiessindaja Seiko Kuik kinnitas, et Valgamaal keegi teadaolevalt seni petuskeemi ohvriks langenud pole. «Kahjuks ja õnneks on kõik kannatanud kas Harjumaal või välismaal.»

Kelt palub kahtlustäratava numbriga kõnesid mitte vastu võtta. «Kui siiski kõnele vastatakse ning teiselt poolt toru tehakse selline pakkumine, tuleb keelduda ja kõne lõpetada,» rääkis Kelt. Politsei palub kõigil, kellele kelmid investeerimispakkumisi teevad, anda sellest teada aadressil vihje@politsei.ee.

Kelmide ohvrid on 30–40aastased ning suurim tekitatud varaline kahju on 18 700 eurot. Üks petturite kasutatav veebileht on everest.trade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles