Vanamemme soov: et Eesti kohal säraks rahupäike

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupõline Õruste küla elanik Alla Lauk on oma soliidsest vanusest hoolimata tegus ja jutukas memm, kes hästi kursis küla tegemiste ja eluoluga.
Elupõline Õruste küla elanik Alla Lauk on oma soliidsest vanusest hoolimata tegus ja jutukas memm, kes hästi kursis küla tegemiste ja eluoluga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elupõline Õruste küla elanik Alla Lauk, kel aastaid juba 93, ütleb, et olgu elu kui raske tahes, ei tohi pead kunagi norgu lasta. Vanaduspõlveski ei tohi koju istuma jääda, vaid peab ennast liigutama ja end eluga kursis hoidma.

Kolmelapselises peres kasvanud Alla Lauk elab siiani oma vanematekodus. «Koht, kus minu kodu ja ümberkaudsed majad asuvad, oli vanasti Laatre mõisa karjamõis, kus pärast Esimest maailmasõda hakati jagama maad asundustalude rajamiseks. Isa võttis pangalaenu ja ehitas maja üles,» meenutas Alla.

Kooliteed alustas ta Õru koolis, kus kõik lapsed ühes toakeses õppisid. Edasi jätkas ta õpinguid Unikülas ja seejärel Puka kodumajanduskoolis, kus õpetati kõike, mis kodutöödega seotud: õmblemist, kudumist, söögitegemist. «Juba seitsmeaastasena läksin karja. Hommikul kell kuus, kui uni kõige magusam, tuli minna, leivake ja piimapudel pandi kaasa,» meenutas vanamemm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles