Arvamus: Valga linna tulevik teelahkmel

Jiří Tintěra
, Valga linnaarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnarhitekt Jiri Tintera
Valga linnarhitekt Jiri Tintera Foto: Jassu Hertsmann / Postimees / Scanpix

Kuigi aasta 2030 tundub kaugel, see linna tuleviku seisukohast nii ei ole. Iga linn on keeruline organism, mille arengu mõjutamine aeglane ja keeruline. Praegused otsused avaldavad mõju alles siis, kui enamik otsustajaid oma tööpostilt lahkunud ja neid ei saa vastutusele võtta.

Üks kõige olulisematest linna arengu dokumentidest, mis vaatab kaugele tulevikku, on üldplaneering. See kavandab, kuidas linn aastal 2030 füüsiliselt võiks välja näha: kus on eluhooned, tootmishooned, poed, pargid, väljakud, tänavad, spordirajatised. Samuti on kavandatud, kuidas inimesed linnas liikuvad, kust saavad elanikud vett, elektrit ja nii edasi.

Kaudsem mõju on veel olulisem. Üldplaneeringu kaudu suuname linna arengut ning atraktiivne linnaruum mõjutab seda, kuidas elanikud oma kodupaika suhtuvad. Iga linna suurim kapital on selle elanikud. Psühholoogiline side inimese ja tema elukoha vahel mõjutab oluliselt tema aktiivsust kogukonnas ning eemaletõukav keskkond kahjustab seda suhet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles