Kaks korda sündinud monument

Eeva Nugis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paju k
Paju k Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Küllap igaüks, kes Tartu maanteed pidi Valga linna sõitnud, on märganud monumentaalset mälestusmärki linna külje all. See on püstitatud Paju lahingus võidelnute austuseks ja mälestuseks.

Paju mõisa lähistel 30.–31. jaanuaril 1919. aastal peetud heitlus oli Vabadussõja üks tähtsamaid lahinguid, kus paljude teiste seas sai haavata ja hiljem haiglas suri Vabadussõja kangelane, legendaarne väejuht Julius Kuperjanov.

Paju mõis oli tookord Punaarmee viimane soodne tugipunkt enne Valgat. Lahingupaik asub Valgast viis kilomeetrit kirde pool, tänapäeva Tõlliste vallas. Olulise raudteetranspordisõlme Valga kaitsmiseks ja eestlaste peatamiseks koondas Punaarmee kiiruga lisavägesid. Nende hulgas saadeti Eesti vägede vastu Läti punakütid, eestlastele tulid appi soomlased. Terve päeva kestnud lahingu järel õnnestus soomlastel ja eestlastel mõis vallutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles