Maamessil osaleb 500 firmat kümnest riigist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aakres tegutsev Bacula AS pakkus messikülastajatele eri sorti moose ja täidiseid. Ettevõtte juht Vahur Vuks esitles uut funktsionaalset moosi, mis valminud koostöös teadlastega.
Aakres tegutsev Bacula AS pakkus messikülastajatele eri sorti moose ja täidiseid. Ettevõtte juht Vahur Vuks esitles uut funktsionaalset moosi, mis valminud koostöös teadlastega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu Näituste messikeskuses on käimas Maamess, kus läbi aegade suurim arv osalejaid. Juba avamise hetkest lookles väravate taga pikk järjekord.

Oma tooteid ja teenuseid tuli messile tutvustama 500 firmat kümnest riigist. Valgamaad esindab kuus ettevõtet: EHA Rauatööd OÜ, Ala Talutehnika OÜ, Kanepikoda OÜ, Ökopesa OÜ, Estmulch OÜ ja Bacula AS. Põlluharimis- ja loomakasvatustehnikaga oli neljapäeval väljas ka Hummuli kandi mehe Toomas Starke Tartumaal tegutsev Starfeld OÜ.

Starfeld OÜ on Maamessil juba vana tegija. Väljas oldi sel korral mullaharimisriistade, põllumajandustehnika, aiandusseadmete ja kateldega. Firma juht Toomas Starke jagas huvilistele selgitusi. Eemalt paistmas kuivati. / Foto:  Arvo Meeks / Valgamaalane
Starfeld OÜ on Maamessil juba vana tegija. Väljas oldi sel korral mullaharimisriistade, põllumajandustehnika, aiandusseadmete ja kateldega. Firma juht Toomas Starke jagas huvilistele selgitusi. Eemalt paistmas kuivati. / Foto:  Arvo Meeks / Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Oleme Maamessil osalenud juba 17 aastat ja täna väljas väga erinevate mullaharimisriistade ja põllumajandustehnikaga: katlad ja kütteseaded, külvikud, pritsid, niisutusseadmed, sorteerid,» selgitas Starke. Platsil oli võimas kuivati, kultivaator, katteloori kerija, söödamikser ja harjamismasin, millega saab eemaldada taimedelt kuivanud lehti ja marjadelt prahti. «Ostutehinguteni messil tavaliselt ei jõuta: kogutakse infot ja tehakse tehnikaga tutvust.»

Veidi eemal oli koha hõivanud Otepää firma Ökopesa, kes messil teist aastat. Väljas olid hüdrovoolikud ja metsatöötraktor.

Järgmisena leidsime üles Ala Talutehnika OÜ, kes oli väljas suurte jõududega. Lisaks firma omanikule ja töötajatele olid kohal koostööpartnerid. Näha sai mullaharimistehnikat, randaali, kultivaatorit, ruloonpressi, haagiseid. «Sõnnikulaotureid on väljas kolme liiki: 8-, 12- ja 18tonnised. Kõik uued mudelid,» selgitas firma juht August Paju.

OÜ Kanepikoda müüs messil kanepitooteid. Tooteid esitlesid Kaire Miljan (leti taga vasakul) ja Kaija Zujev. / Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
OÜ Kanepikoda müüs messil kanepitooteid. Tooteid esitlesid Kaire Miljan (leti taga vasakul) ja Kaija Zujev. / Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Messil uudistajaid hulgaliselt

Enam kui 20 aastat turul olnud firma on Maamessil osalenud juba 12 korda ning firmajuhi kinnitusel on see ideaalne koht kaupa reklaamida. «Kui sind pole siin, pole sind olemaski,» nentis Paju ja lisas, et messi avamisest alates oli uudistajaid käinud juba hulgaliselt.

Kohe Ala Talutehnika kõrval oli end sisse sättinud Valgas järelhaagisid ja vahetuskaste valmistav firma EHA Metalli- ja Puidutooted. «Kuigi toodangust enamik läheb välismaale, on iga klient oluline – seepärast messil ka käime,» sõnas firma juht Kaupo Roop. Väljas olid suured vilja- ja kruusaveohaagised ning hulk väiksemaid haagiseid.

Firma toodetest ja tegemistest andis ülevaate projektijuht Karlis Kikkas. «Mõnigi on üllatunud, kuuldes, et neid haagiseid ja kärusid tehakse Valgas. Messil on oma toodangut vaja tutvustada.»

Esimest korda osales Maamessil Tsirguliina firma EstMulch OÜ, kes toodab rebitud puidust multši. «Meil on kuut värvi multše, lisaks tavalisele kollast, oranži, punast, pruuni ja musta. Värvimiseks kasutame keskkonnasõbralikku muldvärvi. Värvitud multš on rohkem silmailuks,» selgitas üks firma osanikest Andrus Asi. Ettevõte tegutseb mullu sügisest ja kliendid on peamiselt eraisikud.

Aakre moosid läksid hästi kaubaks

D-hallis on tohutu hulk toidutootjaid, nende hulgas Aakres asuv AS Bacula, kes ahvatles huvilisi mooside ja sahvtidega. Müügikoha juures oli mitu degusteerijat: enamik lahkus sealt, purk kotis.

«Uudsed tooted on mango- ja pirnitäidis. Hästi läheb peale funktsionaalne moos, mis valmistatud mustikast ja vaarikast ning millele lisatud kiudaineid. Samuti suhkruta valmistatud viieviljamoos ning kiivi-tikrimoos, mis omapärast rohelist värvi,» tutvustas ettevõtte juht Vahur Vuks tooteid. «Reklaami mõttes tasub messil kohal olla.»

Pilkuse külas tegutsev Kanepikoda OÜ, kes messil kolmandat aastat, müüs turuhallis kanepitooteid. Müügil olid seemneõli, kama, jahu ja seemned. «Oleme eesmärgiks võtnud toitumisalast teadlikkust tõsta ja teeme seda väga lihtsalt – läbi eestimaise õlikanepi,» sõnas firma üks osanik Kaire Miljan. Ka tema tundis heameelt, et messil nii palju rahvast käib ning kauplemine edukalt läheb.

Maamessilt ei puudunud ka loomad. Uudistada sai lihaveiseid, kitsi, lambaid ja alpakasid. Pilku tõmbas suurte sarvedega Arles meriino tõugu lammas. «Need on väga rahulikud ja hea karjainstinktiga pereloomad. Nende villast saab imepehmet ja soojapidavat lõnga,» selgitas Karula kandi lambakasvataja Lilian Freiberg.

Baltic Agro esitles John Deere tehnikat, millest võimsaim oli nelja roomikuga traktor. Messi nael oli Eesti suurima separeerimis- ja sõelapinnaga kombain ja mururobot Tango, mida tutvustati efektse tango-show’ga.

Sisutihe oli Show Arena programm. Hommikust peale kestis seal noorendikuhoolduse võistlus xTreem Cup: võisteldi võsasae ettevalmistamises, stendivõistluses ja langetamises. Keskpäeval oli samas messi pidulik avamine.

Tänavu on eksponaadid, mis uudisväärtuslikud või paistavad silma oma suuruse, võimsuse või ökonoomsuse poolest, märgistatud SEA-märgiga.

Mess on avatud veel ka täna kella neljani.

Esimest korda Maamessil osalenud EstMulch OÜ meelitas rahvast kohale mitmevärviliste multšitoodetega, mis teevad iga aedniku elu lihtsamaks. Fotokaamera ette jäid osanikud Bruno Gross (vasakul) ja Andrus Asi (paremal). / Foto:  Arvo Meeks/Valgamaalane
Esimest korda Maamessil osalenud EstMulch OÜ meelitas rahvast kohale mitmevärviliste multšitoodetega, mis teevad iga aedniku elu lihtsamaks. Fotokaamera ette jäid osanikud Bruno Gross (vasakul) ja Andrus Asi (paremal). / Foto:  Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles