Raua tänava lahingu veteran sai 98aastaseks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Meemann
Eduard Meemann Foto: Eesti Kaitsevägi

Raua tänava lahingus 1940. aasta suvel osalenud Eduard Meemann sai laupäeval 98aastaseks. Staabi- ja sidepataljoni ajateenijad ning kaplan leitnant Peeter Paenurm käisid Valgas elavat veterani kaitseväe nimel õnnitlemas.

«Meemann võttis meid rõõmsalt vastu,» ütles leitnant Paenurm. Koos külalistega staabi- ja sidepataljonist meenutas veteran Raua tänava sündmusi ning teenistuskäiku sidepataljonis. Kaitseväelased kinkisid talle sünnipäeva puhul pataljoni ülema allkirjaga seinaplaadi ning tordi.

Meeman rõhutas, et peab oluliseks püsivat suhtlust oma koduväeosaga ning on rõõmus iga-aastaste külastuste üle. «Ajateenija seisukohast oli väga huvitav kuulata elukogenud veterani,» ütles veterani sünnipäeva puhul külastanud kapral Allar Viinamäe.

1940. aasta juunipöörde ajal teenis Meemann sidepataljonis, mis paiknes pärast kasarmute sundloovutamist Punaarmeele Raua tänava koolimajas. 21. juuni öösel tulid Punaarmee võitlejad koolimajja sidepataljoni valvet üle võtma, millest arenes välja tulevahetus. Ainsas Eesti kaitseväe peetud lahingus Teises maailmasõjas hukkus tulevahetuses kaks Eesti kaitseväelast: Aleksei Männkus ja Johannes Mandre.

Eduard Meemannil on tütar Anne ning kaks lapselast: Kuno Laaniste ja kolonelleitnant Tarmo Laaniste, kes on Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik.

Lisaks Meemannile on Raua tänava lahingu veteranidest elus Keilas elav 99aastane Eduard Kuuskor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles