Rehepeksumasin võtab laadal tuurid üles

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Prosti muuseumi näitusetoa avamisel käisid ka Palupera kooli lapsed, kes seal palju huvitavat nägid ning peremehelt põnevaid lugusid ajaloost kuulsid.
Heino Prosti muuseumi näitusetoa avamisel käisid ka Palupera kooli lapsed, kes seal palju huvitavat nägid ning peremehelt põnevaid lugusid ajaloost kuulsid. Foto: Erakogu

Kõigil vanatehnikahuvilistel on peagi hea võimalus külastada Valgamaa läheduses Nõo vallas Vissi külas asuvat põllutöömasinate muuseumi, kus saab teoks järjekordne talu- ja vanavaralaat.

Muuseumi peremehe Heino Prosti sõnul tulevad mai viimasel laupäeval laadale kauplejad, kes pakuvad käsitööd, maatoitu ning vanavara. «Panen käima rehepeksumasina, Deering traktorid ja maamootori. Näha saab künnitööd. Kel soov, saab laadal näidata ka enda masinaid ja vanatehnikat.»

Lisaks tehnikale saab uudistada ja muuseumis väljapandud näitust, kus üleval rohkelt fotomaterjali masinatest, sündmustest ja inimestest. «Igal pildil on oma lugu. Mul on väga suur fotokogu, lausa mitu tuhat fotot,» rääkis Prost. Näitusetoas võib aga lähemalt takseerida leivalabidaid, käsipuuri, kartuliriivi ja inimjõul töötavat paarsada aastat vana viljapeksumasinat.

Vana põllumajandustehnika kogumisele pühendunud vanahärra ootab oma muuseumisse ja laadale eriti lapsi ja noori, et neile näidata, missuguste masinate ja agregaatidega on aastate jooksul nende isad ja vanaisad maatööd teinud. «See on ehe ajalugu, mida lapsed siin näevad. Ega ma ainult enda pärast ega ka kasusaamise eesmärgil pole seda kogumistööd terve elu teinud,» rõhutas Prost.

Samas tegutsevad töötoad. Kohale tulevad pilli- ja laulumehed, pakutakse süüa ja juua. Nagu maalaadale kohane, ei jää simmangi pidamata.

1954. aastal rajatud põllutöömasinate muuseumi on külastanud nende aastate jooksul mitusada tuhat inimest Eestist ja välismaalt. Uudistajaid on kohale tulnud lausa 19 välisriigist. Varasemad laadaki on olnud rahvarohked. «Eelmise aasta kevadlaadal oli kohal 30 kauplejat ning rahvast käis läbi pea tuhat inimest,» meenutas Prost.

Inimestel, eelkõige lastel ja noortel, kel vähegi huvi vana põllumajandustehnika vastu, tasub laadale tulla ning muuseumiga tutvuda. Lisaks põnevate eksponaatide uudistamisele saab seal nautida Prosti asjatundlikku ja humoorikat juttu, mille saatel ta oma vara tutvustab ja lugusid pajatab.

Laat Vissi külas Variku talus leiab aset 27. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles