Arvamus: Valgamaa pakub lastele palju põnevat

Margus Lepik
, Valga maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Lepik
Margus Lepik Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Head lapsed ja lastevanemad! Tähistame lastekaitsepäeva imelisel ajal. Suvi on ukse ees ja paljudel lastel võimalus lasteaia- ja koolirutiinist mõneks ajaks vabaks saada. Elada enda hobidele, rõõmudele ning perele.

Aga nii muretu kui lapsepõlv ka ei tundu, on neilgi omad mured ja rõõmud.

Täiskasvanute ülesanne on tagada, et lapsepõlv mööduks võimalikult rõõmurikkalt. Kõik, mis lastevanemad teevad või tegemata jätavad, mõjutab meie lapsi. On huvitav teada, et laste üks mure on liiga kiiresti suureks saamine.

Täiskasvanute maailm jõuab tänapäeval lasteni liiga vara – sotsiaalmeedia, pidev võrdlemine ja pingerida. Lisaks vanemate soov, et tema laps oleks teistest parem, toob täiskasvanuea stressi lasteni palju varem, kui vaja oleks.  Nii võibki pidev tagant kihutamine viia käegalöömise ja irdumiseni reaalsest maailmast.

Paljud leiavad mõistmist virtuaalmaailmas, aga see pole kindlasti see, mida lapsevanem soovib. Kõik inimesed, aga eelkõige lapsed vajavad märkamist ja tunnustamist. Proovime lastevanematena seda teha enne, kui lapsed leiavad selle muust maailmast. Siis ei pea me tundma muret nutiseadmesse mattunud ja koolist ning muust elust kõrvale tõmbunud teismelise pärast. Reaalne elu pakub väga palju huvitavat tegevust enda ümber.

Märkame seda ja lööme aktiivselt kaasa ning kutsume ka lapsi maailma avastama läbi seikluste reaalmaailmas, koos sõprade, lähedaste, vanemate ja koolikaaslastega. Kui maailm esmapilgul liiga lai mõiste on, siis uskuge, et Valgamaa pakub väga palju uut ja põnevat. Ütleb ju vanasõnagi: enne, kui lähed Pariisi, käi ära Nuustakul.

Kaunist lastekaitsepäeva ning imelist peagi algavat suve!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles