13 riigi esindajad arutasid võitlust katkuga

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade katk jõudis Eesti seakasvatajateni 2015. aasta suvel.
Sigade katk jõudis Eesti seakasvatajateni 2015. aasta suvel. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Täna, 2. juunil ütles maaeluminister Tarmo Tamm Riias sigade Aafrika katku teemalisel kohtumisel, et koostööd tehes ja kogemusi jagades saab seakatku tõhusamalt tõrjuda.

Minister sõnas, et seakatk on regioonis jätkuvalt suur probleem ja rahvusvahelist koostööd tehes jõuame paremate strateegiliste otsusteni. «Hindan kõrgetasemeliste kohtumiste formaati, sest saame jagada Eesti kogemusi ja kasutada kõigi riikide teadusandmeid, et olla taudi levikust ees ja rakendada asjakohaseid meetmeid õigeaegselt.»

Tamm rõhutas farmides ja kodumajapidamistes bioohutusmeetmete rakendamise ja tauditeadlikkuse tõstmise olulisust. «Vaja on jätkata seakasvatajatele, jahimeestele ja üldsusele suunatud hoiatuskampaaniad ning bioohutuse regulaarseid kontrolle farmides ja jahipiirkondades.»

«Kui 2017. aasta suvel uusi taudijuhtumeid Eesti farmides ei lisandu, plaanime juuli lõpus esitada Euroopa Komisjonile taotluse seakatku kolmanda tsooni piirangute mahavõtmiseks,» lisas Tamm.

Minister osaleb 2. juunil Lätis katkuteemalisel kohtumisel Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse voliniku Vytenis Andriukaitisega. Sellel osalevad põllumajandusministrite ja peaveterinaaride delegatsioonid Eestist, Leedust, Soomest, Poolast, Saksamaalt, Ungarist, Rumeeniast, Slovakkiast, Venemaalt, Valgevenest, Moldovast, Ukrainast ja Gruusiast.

2015. aasta lõpul Euroopa Komisjoni seatud tsoneerimise põhimõtted võimaldavad lugeda 3. tsooni kuuluva ala 2. tsooniks pärast 12 kuu möödumist viimasest kodusigade haiguspuhangust ning 2. tsooni muuta 1. tsooniks 12 kuud pärast viimast seakatku diagnoosi metssigade hulgas.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju nii seakasvatussektorile kui jahimajandusele. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles