EL soovib jõuda 2019. aastaks drooniliikluse reguleerimiseni

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon. Foto on illustratiivne.
Droon. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Euroopa Komisjon avaldas reedel plaani drooniliikluse reguleerimiseks Euroopas aastaks 2019, et seada õiguslikud raamid mehitamata lennumasinate kaubanduspotentsiaali kasutamisele.

"Droonid tähendavad innovatsiooni, uusi teenuseid kodanikele, uusi ärimudeleid ja tohutut majanduskasvu potentsiaali," ütles Euroopa Komisjoni transpordivolinik Violeta Bulc.

"On vaja, et EL oleks juhtrollis ning sel oleks 2019. aastaks olemas toimiv ja ohutu drooniteenuste turg," sõnas volinik.  

Plaan sisaldab tiheda drooniliikluse lubamist operaatorite järelevalve all. Idee on luua drooniliikluse jaoks midagi lennujuhtimiskeskuste taolist, mis jagaksid informatsiooni, võimaldades droonidel turvaliselt ja takistusi ning kokkupõrkeid vältides lennata.

2019. aastaks loodetakse valmis jõuda regulatiivse raamistiku ning põhiteenustega nagu registreerimine ja e-tuvastus.

Droonide lubatud kasutusalad on teenuste osutamine linnapiirkondades, andmete kogumine tööstusharude jaoks, taristu inspekteerimine ning põllumajanduse toetamine.

Bulci sõnul peab EL võtma maailmas juhtrolli selle turu õitsengu tarbeks vajaliku raamistiku väljatöötamises, mis päästab valla sellest tõusva kasu võtmetähtsusega majandussektoritele.

Euroopa Komisjon avaldas lootust, et vastavad läbirääkimised Euroopa Parlamendi ja 28 liikmesriigiga viiakse lõpule veel sel aastal.

Komisjoni viitas hinnangutele, mille järgi võib drooniteenuste turu väärtus kasvada järgmisel paaril aastal 127 miljardi euroni.

Praegused Euroopa ühisreeglid puudutavad vaid üle 150 kilogrammi kaaluvaid droone.

Rahvusvaheline Õhutranspordiassotsiatsioon (IATA), mis kehtestab lennukitööstusele ülemaailmsed standardid, luges ajavahemikul 2013. aasta jaanuarist 2015. aasta augustini kokku 856 juhtumit, mil droon lendas reisilennukile liiga lähedale.

Kokkupõrkeid seni esinenud ei ole. IATA andmeil kehtivad 65 riigis reeglid väikedroonide kasutamiseks.

bns

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles