Maksumuudatused tõstavad inimeste sissetulekuid (1)

Anneli Ott
, Riigikogu liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ott
Anneli Ott Foto: Erakogu

Kõige suuremaks muudatuseks võib pidada tulumaksuvaba miinimumi tõstmist senise 180 euro asemel 500 euroni, mis tõstab märkimisväärselt madala ja keskmise palga saajate sissetulekuid. Praegu teenib 75% Eesti tööealisest elanikkonnast brutopalka alla 1200 euro. Nende tulud suurenevad kuni 64 eurot kuus, mis teeb 768 eurot aastas. Sisuliselt saavad paljud madalapalgalised juurde aasta jooksul terve ühe kuu palga, mis kindlasti leevendab inimeste palgavaesust.

Kõrgema kui 1200eurose palga puhul hakkab maksuvaba tulu sujuvalt vähenema, kuid kättesaadav tulu suureneb sellegipoolest. Kõrgepalgalised, kes teenivad enam kui 1776 eurot, hakkavad küll palka veidi vähem kätte saama, kuid ei kaota rohkem kui 36 eurot kuus.

Palju on räägitud, kuidas uuest aastast tõuseb gaasiaktsiis, mis tõstab märkimisväärselt kulusid. Tegelikkuses tõuseb gaasipliiti kasutava majapidamise gaasiarve ühe-kahe sendi võrra kuus. Kui ka maja köetakse gaasiküttega, ulatub arve tõus kolme-nelja euroni kuus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles