Aivar Rehe jäi pangajuhi kohast ilma

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehe
Aivar Rehe Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kuigi Bigbanki juhatuse esimeheks pidi tõusma pikaaegne pangajuht Aivar Rehe, jäi ta Postimehele teadaolevalt sellest kohast rahapesuskandaali tõttu ilma. Uue juhina asub septembrist tööle hoopis Sven Raba. 

Sellest, et varem Danske Banki Eesti filiaali juhtinud Rehe hakkab Bigbanki tüürima, kirjutas enne jaanipäeva ka Eesti Ekspress

Küsimuse peale, et miks temast ikkagi pangajuhti ei saanud, vastas Rehe ise, et ta ei oska seda kommenteerida, mis lehtedele teada on või mida nad kirjutavad. «Mina ei ole seda öelnud, et asun Bigbanki juhtima,» ütles Rehe. 

Sama juttu rääkis ka Bigbanki nõukogu esimees ja üks omanik Parvel Pruunsild. «Meil ei ole sellist plaani olnud, et võtame ühe mehe ja paneme tema pangajuhiks. Tulevikus võib juhtuda igasuguseid asju, 100 protsendilist plaani ei ole.»

Samas Postimehele teadaolevalt taheti panga uueks juhiks panna just nimelt Rehe, kes enne finantsinspektsioonilt loa saamist võeti Bigbanki tööle nõunikuna. Luba jäi aga saamata. Tõenäoliselt sai talle saatuslikuks sel kevadel avalikkuses lahvatanud ulatuslik rahapesuskandaal, millest Postimees märtsis kirjutas.

Nimelt tuli loost välja, kuidas läbi Eesti pankade, mille hulka kuulus ka Danske Bank, võidi pesta ligikaudu 1,6 miljardit eurot musta raha. Panga toonane juht Rehe lahkus pangast eeskätt tehingute pärast, mida tehti Eesti filiaalis aastatel 2011-2014 ja millel on rahapesukahtlus.

Ka Eesti finantsinspektsioon kinnitas toona, et Danske pank ja juhtkond ei kohaldanud piisavalt hoolikalt rahapesu tõkestamise reegleid. Lisaks rikuti klientide tuvastamise nõudeid ega ei jälgitud klientide tegevust vastavalt seaduse nõuetele.

Kas see võis Rehele takistuseks saada? Mees vastas, et ta töötab praegu Bigbanki nõunikuna ja tal ei ole selleks mingisuguseid takistusi ega keelde. «Teen tööd ja väliseid pidureid mul ei ole. Ikka iseenda pidev utsitamine, töötan 12 tundi päevas ja töötan ka pühapäeviti. Nii juba 1995. aastast alates.»

Ka Parvel Pruunsild kinnitas, et Rehe võimalik süü Danske rahapesuskandaalis on tema jaoks ähmaseks jäänud. «Me ei ole seda välja lugenud. Meie vaatame seda asja oma panga huvides ja oleme Rehega väga rahul,» ütles Pruunsild. «Hindame tema kogemust ja nõu, mis ta meile annab.»

Töötab edasi nõunikuna

Nagu öeldud, töötab Rehe suve algusest Bigbanki nõunikuna, kuhu ettevõtte nõukogu ta määras. «Allun nõukogule, peaasjalikult nõukogu esimehele Pruunsillale, aga töötan koos juhatusega, kellega olen toanaaber,» selgitas Rehe.

Tema ülesandeks on panga töö efektiivistamine ja strateegiliste eesmärkide saavutamine. Mida see tähendab? «Pangal on väga ambitsioonikad plaanid. Minu eesmärk on efektiivistada riskide juhtimist: operatsiooniriskid, krediidiriskid. Teine pool on ka igapäevane juhtimine, et saavutada väiksemaid ülesandeid,» kõneles Rehe.

Bigbank andis täna teada, et ettevõtte pikaaegne juhatuse esimees Kaido Saar lahkub ametist 1. septembril, uueks juhatuse esimeheks saab panga senine juhatuse liige Sven Raba.

«Kaido Saare lahkumine on kurb, kuid mõistetav – 15 aastat on kolmandik inimese tööelust, mis on väga pikk aeg,» sõnas Bigbanki nõukogu esimees Pruunsild.

«Sven Raba on mitmekülgsete finantsvaldkonna ja IT valdkonna kogemustega mees, kel on üle 20 aasta panganduskogemust, sellest 12 aastat juhatustes. Olen kindel, et Kaido annab panga headesse, usaldusväärsetesse kätesse. Jätkame nõukoguga tööd panga juhtkonnas vabanenud viienda positsiooni täitmiseks vajaliku inimese leidmisel,» lisas Pruunsild.

Sven Raba sõnul on panga edukaks toimimiseks vajalik keskenduda kliendile. «Bigbankil on 170 000 klienti ning pank aina kasvab. Me koondame oma peamised info- ja pangatehnoloogilised lahendused ühtsele kaasaegsele platvormile – üleminek toimub etapiviisiliselt alates selle aasta juunist kuni 2020. aastani. Sellega saavutame tõhusa klienditeeninduse ja tootearenduse kõigis riikides, kus tegutseme, ning loome eeldused aktiivseks sisenemiseks uutele turgudele Euroopas,» rääkis Sven Raba.

Bigbank AS on Eesti kapitalil põhinev tarbimislaenudele ja tähtajalistele hoiustele keskendunud pank, millel on lisaks tegevusele Eestis filiaalid Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Hispaanias ning mis pakub piiriülese teenusena oma tooteid ka Austrias, Saksamaal ja Hollandis.

Kas Bigbank taotles finantsinspektsioonilt, et Rehest saaks Bigbanki juht? Kui vastus on jah, siis miks te seda luba ei andnud? 

Vastab finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler: «Oleme avalikkuse teravas huviorbiidis olnud teatud pankadega seonduvaid rahapesu tõkestamise järelevalveasju varasemalt kajastanud.

Seadus esitab panga juhi teadmistele, kogemustele ja reputatsioonile kõrgendatud nõudmised. Finantsinspektsioon on järelevalveasutus, kes kogub ja hindab fakte seaduse nõuete suhtes.

Seaduse kohaselt meie järelevalvemenetlused ei ole avalikud, kuid meil on õigus avalikustada meie järelevalvetegevuse tulemusel tehtud ametlikke otsuseid (haldusakte, väärteootsuseid).»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles