Vähemaks on jäänud nii õpilasi kui õpetajaid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka gümnaasiumis alustas eile kooliteed 51 esimese klassi õpilast. Õppetöö leiab aset kahes hoones, põhikooliosa tegutseb selles Ausekļa tänava koolimajas.
Valka gümnaasiumis alustas eile kooliteed 51 esimese klassi õpilast. Õppetöö leiab aset kahes hoones, põhikooliosa tegutseb selles Ausekļa tänava koolimajas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vaadates arenguid Eesti ja Läti haridusmaastikul, võib täheldada mõndagi sarnast. Näiteks kipub õpilaste arv maakoolides vähenema ja paljudes haridusasutustes on puudu ka õpetajaid.

«Ühtegi kooli Valka rajoonis tänavu ei suleta, mitme puhul on aga selleks lähiaastatel reaalne oht. Näiteks Zvartava omavalitsuses asuvas Ozolu koolis on vaid kaheksa õpilast ja esimesse klassi läheb seal üks laps. Tegu on Valkast umbes 40 kilomeetri kaugusel asuva kooliga, kus on 1.–6. klass,» rääkis Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija reporter Inga Karpova.

Kohati aga on õpilaste vähesus või õpetajate nappus sundinud Põhja-Lätis kasutama ka esmapilgul üsna ootamatuid lahendusi. «Näiteks Ērģeme külla viiakse lapsi autodega ka paikadest, kus kool on, aga sobivat õpetajat pole. Ērģemest aga tuuakse omakorda 7.–9. klassi õpilasi 15 kilomeetri kaugusel asuvasse Valka ajalootundi,» tõi Karpova näiteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles