FIEde maksustamine lihtsustub

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Foto on illustratiivne.
Rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Valitsus kiitis reedesel istungil heaks rahandusministri esitatud sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muudatused, millega muutub füüsilisest isikust ettevõtjate (FIE) maksustamine senisest lihtsamaks.

"Seadusemuudatuse peamine eesmärk on luua FIE-dele äriühinguga sarnane maksuõiguslik keskkond ja laiendada seni töötajatele kehtestatud maksusoodustusi ja sotsiaalseid tagatisi ka FIE-dele," selgitas rahandusminister Toomas Tõniste. „Erineva mõjuga muudatusi on kokku enam kui kümmekond ja kõik need peaksid senisest enam soodustama FIE-na tegutsemist,“ lisas rahandusminister.  

FIE-de maksukeskkonna lihtsustamiseks muudetakse FIE ettevõtlustulu tulu- ja sotsiaalmaksuga maksustamise reegleid eesmärgiga luua FIE-le äriühinguga sarnane maksuõiguslik keskkond. Tulumaksuseadusesse tehtavad muudatused puudutavad vastuvõtu- ja reklaamikulude ning tasutud sotsiaalmaksu ettevõtlustulust mahaarvamist. Lisaks muudetakse kahjumite edasikandmise ja välisriigis teenitud ettevõtlustulu tulumaksuga maksustamise reegleid ning olulisima muudatusena ettevõtlustulult sotsiaalmaksu tasumisel kehtestatud ülempiiri. 

Osa ettepanekute eesmärk on laiendada töötajatele kehtestatud maksusoodustusi ja sotsiaalseid tagatisi ka FIE-le. Eelnõuga muudetakse paindlikumaks sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ja avansilise makse arvestamise reegleid. Seda nii ajutise töövõimetuse perioodi kui ka kalendrikuu kestel tegutsemise alustamise korral. FIE-le kehtestatakse ka tervise edendamise kulude ja töötajate lähetuse päevaraha ulatuses välislähetuses olles toitlustamiskulude mahaarvamise õigus.

FIE-de maksureeglite rahaline mõju vähendab maksulaekumisi hinnanguliselt 1,3 miljoni euro võrra.

Seadus on kavandatud jõustuma 2018. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles