Arvamus: Et väikeses kohas oleks parem elada

, Arengukoostöö Ümarlaua kommunikatsioonijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Pärgmäe
Katrin Pärgmäe Foto: Erakogu

Arvamusfestivali kohta tehakse sageli kriitikat, et inimesed ainult räägivad, kuid midagi ei muutu. Arengukoostöö Ümarlaud korraldas arutelu, mille keskmes olid kohalikud kogukonnad. Küsisime, mida saavad kohalikud inimesed ise ära teha selleks, et kogukonnad jääksid püsima ja oleksid kestlikud. Siin on kirjas mitu head mõtet olukorra parandamiseks.

Maaomavalitsustel on aeg alaväärsuskompleksist üle saada. Ei pea ära tegema ainult miinimumprogrammi, vaid ette saab võtta palju rohkem. Talgute tegemine on juba tavapärane, ent tuleks teha ka laiemaid projekte. Näiteks saab kogukonnaga koos mõelda, kuidas aidata erivajadusega lapsi või teha eakate elu mugavamaks

Kuigi inimesed tegelikult tahavad kohalikus elus kaasa rääkida, tundub see paljude jaoks liiga keeruline. Head kaasamise süsteemi ei ole. Iga omavalitsus peaks välja pakkuma formaadi, kuidas inimesed saaksid koos tegutseda. Kogukonna liikmed saavad aga koonduda ja üheskoos oma eesmärkide eest seista.

Linnaaiandust peeti kunagi nõukogude aja reliktiks. Nüüd on aru saadud, et ise toidu kasvatamine on majanduslikult kasulik ja loob ka kogukonnatunnet. Armas näide on Tartu Hiinalinn, kus aedu harivad koos noored aktiivsed inimesed ja prouad, kes on terve elu linnas aialapi eest hoolt kandnud.

Kogukonna püsima jäämiseks on vaja mitmekesiseid töökohti, ainult kaugtöö võimalusest ei piisa. Töökohad sünnivad kohalikest võimalustest, näiteks on suur potentsiaal rohelise energia tootmisel.

Hõreda asustusega piirkondades makstakse bussifirmale nii vähe raha, et buss käib väga harva. Seetõttu pole ka sõitjaid, nii et dotatsiooni vähendatakse veelgi. Üks lahendus on jagamismajandus, kus omavalitsus ostab bussifirmade asemel paindlikumat teenust autojuhtide käest.

Soovitus igale inimesele: vaata enda kogukonda ja mõtle, mida saaksid enda peale võtta. Millega saad nüüd ja kohe alustada, et sinu kodukandis oleks kõigil parem elada? Julgust uute asjadega alustamisel! Omavalitsuste valimiste eel küsige aga kandidaatidelt põhjalikku pikaajalist plaani, kus tahame 50 aasta pärast olla ja miks. Ka poliitikul peab olema julgust unistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles