Vingugaasiandur muutub gaasiseadme kodukasutajale kohustuslikuks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinguandur
Vinguandur Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tuletab meelde, et 1. jaanuarist 2018 muutub vingugaasiandur kohustuslikuks.  Gaasiseadmetest põhjustatud õnnetuste vältimiseks on kohustuslik paigaldada  vingugaasiandur eluruumidesse, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade.

Vingugaas on lõhnatu ja värvitu gaas, mis tekib mittetäieliku põlemise käigus ning põhjustab sissehingamisel eluohtliku vingumürgituse. Vingugaasiandur on suitsuanduri sarnane seade, mis tuvastab vingugaasi olemasolu õhus ja edastab häiresignaali. Anduri omanik peab sarnaselt suitsuandurile tagama selle korrashoiu ja toimimise.

Anduri paigaldamine on vabatahtlik, kui tehniliste abinõudega on välditud vingugaasi teke ja eluruumi sattumine, näiteks kui gaasiseadme põlemisõhk võetakse otse välisõhust ning põlemisgaasid juhitakse samuti otse selleks ettenähtud korstna kaudu välisõhku.

Vingugaasiandur võib olla numbrilise näidikuga ja ilma näidikuta. Anduri valikul tuleb tähelepanu pöörata kasutuskeskkonnale– niiskes ruumis asuva gaasiseadme korral peab valima vastavasse keskkonda sobiva anduri.

Amet paneb inimestele südamele, et ka anduri olemasolul tuleb oma gaasiseadmeid regulaarselt kontrollida ja hooldada. Korteris asuva gaasipaigaldise (gaasitorustik koos gaasiseadmetega) nõuetele vastavuse eest vastutab iga korteriomanik ise.

Kortermaja trepikodades oleva gaasitorustiku eest vastutavad korteriühistu liikmed ühiselt. Igasugune korterisisene gaasipaigaldise ümberehitamine tuleb kooskõlastada kortermaja kaasomanike ning korteriühistuga.  Enamuse viimastel aastatel kodutarbijatega juhtunud gaasiõnnetuste põhjusteks on olnud korterisiseste gaasipaigaldiste ja nendega seotud tehnosüsteemide omavoliline ümberehitamine või -paigaldamine.

Gaasitöid (projekteerimine, ehitamine, paigaldamine, demonteerimine, remontimine) võib teha üksnes eripädevusega isik, kelle kohta leiab infot majandustegevuse registrist. Reeglina tuleb kodutarbija gaasiseadmeid ja -paigaldisi (gaasiveesoojendi, gaasipliit, gaasikatel) lasta spetsialistil kontrollida ja hooldada kord aastas. Täpsema info selle kohta leiab iga konkreetse seadme kasutus- ja hooldusjuhendist.

TJA soovitab vingugaasianduri paigaldada lisaks gaasiseadmetega eluruumidele ka muudesse eluruumidesse, kus on küttekoldeid (nt pliidid, ahjud, kaminad vms), millest võib põlemise käigus eralduda vingugaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles