Arvamus: Linnajuhtidel jäi täiuslikkusest midagi puudu

, pensionär Valgast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse viimaseks kiitust väärivaks teoks peab kirjutise autor muusikakooli kõrval asunud maja lammutamist.
Linnavalitsuse viimaseks kiitust väärivaks teoks peab kirjutise autor muusikakooli kõrval asunud maja lammutamist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lugedes valimisnimekirjade esinumbrite kommentaare valimistulemuste kohta, pean vajalikuks avaldada ka enda kui eaka pensionäri arvamust.

Tunnen kaasa tegusale linnapeale. Saan aru, et härra Härk, olles teinud linna arenguks palju tähelepanuväärset, ei mõista, miks häältesaak jäi loodetust kesisemaks. Tööle annab hinnangu linnakodanik ja kui tehtu ei ole täiuslik, ongi hinnang kesine, see tähendab mitte halb. Tulemus ei olnud kindlasti seotud vähese valimispropagandaga, sest tänapäeva haritud valija ei vaja otsustamiseks nänni, vaid määrav on tehtud töö.

Mind isiklikult häiris, et mul kulus kaks aastat linnavalitsuse tähelepanu juhtimiseks Priimetsa kooli lamandunud piirdeaiale, mis ei sobi kasvatusasutusele. Tänaseni on vastuseta minu avalik küsimus, miks linnal oma puhkpilliorkestrit pole.

Linnavalitsuse viimaseks kiitust väärivaks teoks pean muusikakooli kõrval asunud maja lammutamist, sest midagi ajalooliselt väärtuslikku sellel hoonel tõesti ei olnud. Muinsuskaitsel peaks Valgas olema väärtuslikumat, mille pärast muretseda.

Minu valikut hääletamisel mõjutasid head teod, millel jäi täiuslikkusest siiski midagi puudu. Näiteks on meil esinduslik jaamahoone koos korrastatud ümbrusega, uued kõnniteed ja parklad. Hoone pole aga leidnud täit kasutusotstarvet.

Pakkusin kunagi Valgamaalase vahendusel ideed kasutada osa ruume turismibürooks, koos ööpäevase valvega, nii et oleks mugav nii turistile kui ka tavareisijale, seda eriti talvisel ajal. Selline lahendus aga linnapeale ei sobinud. Turismibüroo viidi hoopis raekotta.

Valga Maxima ja Võru tänava vahelist tühermaad palistab tänava varisenud serv. Piinlik, et see nimetu plats on saanud suurmüükide asupaigaks.

Kungla ja Vabaduse tänava nurgal on aga varemed, kuhu peaks asemele tulema koolimaja lastele, kes tuuakse äärelinna puhtast loodusest ära kesklinnamelusse. Otsuse alus oli linnapea visioon korrastatud südalinnast. Selle hoone aset oleks võinud täita haljasala pinkide ja purskkaevuga. Selle kooli vastas asub näidiskalmistu, mille sobimatusest kesklinna on korduvalt juttu tehtud.

Kui välja arvata lagunev kinohoone, jätab Kesk tänava algus oma lilleseadetega hea mulje. Kuid miks asub mälestusmärk Neulandile seal, mitte linnapargis spordihalli ees?

Valga ja Valka kiriku vahele planeeritu peaks saama atraktiivne, kuid seda ilu jäävad ilmselt häirima Jaani kiriku juures olevad räämas muinsuskaitsealused lobudikud. Linnaosa täiuslikkusele aitaks kaasa, kui uus linnapea oskaks hinnata raekoja väärtust ja koliks mingi osaga linnavalitsusest raekotta.

Ideaalne asukoht perekonnaseisuametile oleks taastatud kreisihoone. Kompleksi sobiks veel midagi kultuuri ja Valga ajalooga seonduvat.

Uuel linnavalitsusel peab olema selge seisukoht, kas linn vajab rohkem jäähalli või spaad. Tean, et perekonniti on saanud populaarseks külastada väljaspool Valgat spaasid, aga mitte liuväljakut. Samuti puudub Valgal sisehall tennisemänguks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles