Valimised võitsid mehed

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arved Breidaks
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Liikudes viimastel nädalatel mööda kohalikke volikogusid, hakkas mulle silma, et valimiste suurimad võitjad olid mehed. Naised, nagu spordis öeldakse, ei teinud oma ära. Ja ega mehed neid võimu juurde lasta tahagi.

Kui jagada Kagu-Eesti volikogudesse valitud mehed ja naised eraldi fraktsioonidesse, vaatab vastu veenev meeste ülekaal. Vaid kahes omavalitsuses – Võru linnas ja Antsla vallas – on naisi volikogus napilt üle kolmandiku. Seevastu Tõrva ja Võru vallas on eeva­tütarde osakaal esinduskogus alla viiendiku.

Kõigis piirkonna volikogudes jääb võimu juurde valitud naiste ülelugemisel kahe käe sõrmi üle ning enamasti tuleb vähestel valitutel leppida statisti rolliga poliitika kohalikul näitelaval. Üksnes Räpinas ja Rõuges on vallavanemaks saanud õrnema soo esindaja ning Valgas sai naine volikogu esimeheks. Seega on kohaliku poliitika 22 ihaldatud toolist suutnud naiste fraktsioon enda kätte saada vaid kolm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles