Pühendunud tegevus toob kodanikele aumärgid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilma Karu töötas Tõrva gümnaasiumis 2010. aastani, pidades nii vene keele õpetaja kui kooli raamatukoguhoidja ametit. Helme koduloomuuseumi eestvedaja on ta olnud juba peaaegu veerand sajandit.
Hilma Karu töötas Tõrva gümnaasiumis 2010. aastani, pidades nii vene keele õpetaja kui kooli raamatukoguhoidja ametit. Helme koduloomuuseumi eestvedaja on ta olnud juba peaaegu veerand sajandit. Foto: Erakogu

Viieteistkümnest kodanikupäeva aumärgist kaks tuleb tänavu Valgamaale, üks aga Põlvamaale.

Üks aumärgi saaja on Hilma Karu – pikaaegne pühendunud õpetaja ja raamatukoguhoidja Tõrva gümnaasiumis, kellel on oluline roll paljude noorte kodanikuks kasvamisel. Koos abikaasaga on ta loonud Helme koduloomuuseumi, mis pakub killukesi minevikust. Ta korraldab ajalooloenguid piirkonna noortele ja hoolitseb igakülgselt kodukandi ja laiemalt Mulgimaa ajaloopärandi tutvustamise ja hoidmise eest.

Teine valgamaalane, kes tänavu aumärgi saab, on Kätlin Nukka – Otepää avatud noortekeskuse juhataja ja ujumistreener, kes otsib väsimatult noortele sobivaid võimalusi vaba aja veetmiseks.

Nii on noortekeskusel nüüd piljardilaud, matkatarvikud, bänditegemiseks pillid ning käima lükatud kalastusring ja robootikaring. Et oleks koht, kus pillioskust näidata, korraldab ta ka Valgamaa noortebändide festivali. Samuti on ta südameasjaks võtnud malevatraditsiooni taaselustamise – nii on Otepää malev nüüdseks kaks suve edukalt tegutsenud.

Põlvamaalt saab aga tunnustuse Põlva vallavolikogu esimees Igor Taro. Ta on mees, kellel olnud palju rolle alates ajakirjanikust, maavanemast, kaitseliitlasest ja abipolitseinikust pereisa rollini välja. Ta on aktiivne kodanik, kes panustanud oma arvamusavalduste ja tegudega piirkonna arengusse.

Taro aitab kaasa seto kultuuri elujõulisena hoidmisele, muu hulgas on ta 13 aastat olnud ajalehe Setomaa toimetaja. Vaid Eestiga tema ampluaa ei piirdu – nii aitas tema kirjutatud Ukraina päevik Eesti inimestel end Ukrainas toimuvaga kursis hoida.

Siseministeerium annab 20. korda välja kodanikupäeva aumärke inimestele, kes on oma kogukonnas või laiemalt ühiskonnas jätnud olulise jälje, edendades kodanikukasvatust, väärtustades kodanikuteadvust või tehes vabatahtlikku tööd oma kogukonnas. Nad on meie igapäeva kangelased, kes teevad oma kogukonnas rohkem kui pere- ja töökohustused ette näevad.

Kandidaate said esitada kõik inimesed, olgu siis eraisikuna või organisatsiooni nimel. Tänavu esitati kokku 81 kandidaati. Ettepanekud vaatas läbi siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kuhu kuuluvad siseministeeriumi ja kodanikeühenduste esindajad, samuti varasem kodanikupäeva aumärgi saaja.

Kodanikupäev on 26. novembril. See on pühendatud kõigile Eesti kodanikele ja kodanikuks pürgijatele. Kodanikupäeva aumärgid annab 27. novembril toimuval pidulikul tunnustusüritusel Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones üle siseminister Andres Anvelt. Samal üritusel kuulutab kultuuriminister Indrek Saar välja tänavuse aasta kodaniku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles