Potitehase omanik: palume lahkesti ahju astuda

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võrumaal Tsooru külje all Savilöövi külas asuva potitehase sisemusse sattunu leiab end olevat kui ajas tagasi rännanud. Sisustus ja ajahambast puretud hoone sobiksid pigem tööstusmuuseumi eksponaatideks. Tehas aga elab ja kogu seda kremplit hoiab hinges üks mees.

Tehase praegune omanik Toomas Tauts sai 300 00 krooni eest tehase omanikuks ning käis koos abikaasa ja sõpruskonnaga seal suviti korda loomas ja ka potte meisterdamas. 2009. aasta kevadel võeti käsile potitegu. Appi tulid endised töötajad ja aastasaja jooksul kogutud teadmised savi vormimisest, põletamisest ja glasuurimisest. Oli pettumusi ja ebaõnnestumisi, kulus õige mitu kuud tööd õige savisegu ning vormi leidmiseks. Ja üks ahi.

«Pikalt kestnud katsetused vormusid tõeliseks rõõmuks. Setu pott sai selline nagu ta on mitmeid aastakümneid olnud: lihtsa vormiga, puhtast savist, sisemine pind glasuuritud. Täpselt nii nagu seda tunnevad meie vanavanemad ja nagu oleme oma vanaemade laual neid näinud sööjaid ootamas,» kirjeldas mees rõõmu arhailise Setu poti taassünni üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles