Kaduma läinud koer ilmus välja Läti varjupaigast

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omanikud leidsid Karula külast kaduma läinud Bäcksteri Lätist Valmiera varjupaigast. Varem pole kolmeaastane berni alpi karjakoer rändama läinud.
Omanikud leidsid Karula külast kaduma läinud Bäcksteri Lätist Valmiera varjupaigast. Varem pole kolmeaastane berni alpi karjakoer rändama läinud. Foto: Liisi Trahv

Valgamaal Karula külas kadunuks jäänud koera omanikud said üllatuse osaliseks, kui selgus, et nende koduloom pole mitte kõrvalkülas pruudiotsingul, vaid ligi 70 kilomeetri kaugusel Valmieras varjupaigas.

Karula elanik Liisi Trahv ütles, et nende isane kolmeaastane berni alpi karjakoer Bäckster on tavaliselt nende talu suurel maatükil lahtiselt ja vahel soovi korral öösiti toas. Kuhugi rändama ta siiani polnud läinud.

Kui koer välja ei ilmunud, hakkasid nad elukaaslasega looma küla ümbruses otsima. «Ta metsade vahel kõnnib, aga et ta paariks päevaks ära kaob, seda ei ole varem juhtunud. Käisime ja otsisime oma küla kandis, sõitsime külasid läbi, vaatasime teeäärtes.»

Läti arst ei näinud kiibi andmeid

Nad andsid kadunud koerast teada ka Facebookis ja varsti postitas üks mees sinna Läti naisterahva nime. «Vaatasin tolle lätlase kontot ja leidsin tema postituse teatega, et Lätimaal on leitud sõbralik koer, kes küll kiibistatud, aga kiip on registreerimata. Edasi viidi koer varjupaika. Sinna talle järele läksimegi,» rääkis Trahv.

Selgus, et keegi naine oli koera kõigepealt Valmiera loomakliinikusse toonud. Kust täpselt naisterahvas koera leidnud oli, ei saanud omanikud teada, sest loomaarst seda leidjalt ei küsinud. Kiibi andmed oleksid aga pidanud olema arstile nähtavad.

«Helistasin kohe meie loomaarstile ja küsisin, kuhu pean koera veel registreerima, kui selline olukord peaks kunagi imekombel veel juhtuma. Arst vaatas kõik andmed üle ja ütles, et tegelikult on koer igale poole registreeritud, andmed on nähtavad kogu Euroopa Liidus, ka Lätis. Aga ju lätlased ei osanud vaadata, et koer võis Eestist pärit olla. Leidsime ta ainult tänu sellele, et Facebookis nii paljud inimesed infot jagasid,» oli Trahv tänulik.

Läks vanematele külla?

Trahvi elukaaslane Joosep Toit ütles, et Bäckster on kutsikana toodud Leedu piiri lähedal asuvast Läti linnast Daugavpilsist, kus elavad koera vanemad. Lätti sattumist ei pidanud Toit ülearu müstiliseks, kuna Karula küla jääb Läti piirist umbes kümne kilomeetri kaugusele. «Arvan, et ta läks Koikkülla, sealt üle piiri ja oligi Lätis.»

Trahv arvanud alguses, et Bäckster läks pruuti otsima, kuid nüüd ilmnes, et ehk oli sõbrakesel plaanis hoopis vanematele külla minna, kuigi sinna jäi veel pikk maa.

«Kuna talle väga meeldib autoga sõita, kahtlustasin vahepeal, et äkki on kellegi kuri käsi mängus. Aga kui keegi oleks ta varastanud, poleks ta jõudnud loomakliinikusse. Pigem arvan, et oli siiski pulmajaht. Ta lihtsalt läks ja oli lõpuks liiga kaugel ega osanud koju tagasi tulla.»

Lugu lõppes õnnelikult, sest koer oli terve ja on nüüdseks kodus tagasi. «Et ta kaugel Lätis on, ei osanud tõesti arvata. Bäckster ise oli ka õnnelik, kui me lõpuks talle varjupaika järele läksime.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles