Otepää raamatukogu peab nostalgiapäeva

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiul raamatukogus
Riiul raamatukogus Foto: Monika Otrokova

Tänavu täitub 125 aastat raamatulaenutamise traditsiooni algusest Otepää linnas. Sel puhul korraldab Otepää linnaraamatukogu teisipäeval nostalgiapäeva. Külastajatele pakutakse teed ja torti, laual on värsked ajalehed.

Linnaraamatukogu juhataja Kaido Mäe andmetel üüris karskusselts Edasi omale Nuustaku alevis 1892. aastal ruumid ja seadis sinna sisse teemaja koos lugemislauaga. «Tassi tee või kohvi kõrvale pakuti siin lugemiseks raamatuid ning ajalehti-ajakirju. Korterit tuli mitu korda vahetada, kuni sellest kujunes hiljem välja raamatukogu lugemislauaga,» selgitas Mägi.  «Seda võibki lugeda raamatukogunduse alguseks Otepää linnas.»

Esimese maailmasõja ajal teemaja töö soikus. Eesti riigi iseseisvaks saades seati ka raamatukogu jälle korda. Kirjavara jagati liikide järgi ja seati sisse kaartidega väljaandmine. Olemas oli ka lugemislaud, kus sai eestikeelset ajakirjandust lugeda. 1944. aasta augustis hävis Otepää raamatukogu sõjatules.

Aastast 1953 on säilinud esimene sõjajärgne informatsiooniline aruanne. Siit selgub, et raamatukogu on ruumikitsikuses. Teoseid hoitakse kappides, sest fond tuleb säilitada läbikäidavas ruumis. Raamatukogu on värvanud 54 protsenti elanikkonnast oma lugejateks.

Alates 1954. aastast on raamatukogus ka lasteosakond. Kõigi lugejate arv ületas esimest korda tuhande piiri – 1030 lugejat. Köiteid oli 7010.

1959. aasta algas taas kolimine, nüüd juba uude hoonesse Pärna tänav 4. Endises kohtuhoones oli neli tuba ja köök. Mindi üle avariiulite süsteemile ning asutus hakkas kandma Otepää linnaraamatukogu nime.

1994. aastal läksid Pärna tänava ruumid tagasi endise omaniku kätte ja asutus kolis oma praegustesse ruumidesse aadressil Lipuväljak 13.

2016. aastal oli raamatukogus 1578 kasutajat ja 30 866 raamatut. Tööl on kolm inimest: raamatukogujuhataja Kaido Mägi ning raamatukoguhoidjad Ülle Paul ja Maret Viigimets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles