Kommentaar: Heaoluühiskonna sündroom

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Erakogu

Ligikaudu 60–70 aastat tagasi tegid kõige targema otsuse need peremehed, kes istutasid oma maadele männipuud. Vaid liivastel väheviljakatel pindadel kasvavale männile pääsevad metsavedajad viimaste aastate pehmete ilmadega murevabalt ligi. Hädas on praegu need saekaatrid, kes töötlevad rohkem paberi- ja küttepuud. Sealhulgas graanulitehased.

Tänavusega võrdselt hullu aastat metsandusega tegelevad inimesed ei mäletagi – Lõuna-Eesti tähtsaim majandusharu vaevleb toorainepuuduses. Töötajatele pakutakse puhkust ja masinad seisavad jõude. Materjalipuuduse põhjustest võib välja tuua kolm: kehvad ilmad, viletsad metsateed ja metsaaktivistide jõuline tegevus.

Kui tavaliselt hoiavad puidutööstused laoplatsil vähemalt kahe-kolme nädala materjalivaru, seisavad paljud saekaatrid praegu tühjalt ja konkureerivad omavahel väheste puidukoormate pärast. Metsaomanikke peaks see rõõmustama, sest toorme hinnad on tõusnud kõrgele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles